ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deficitul bugetar consemnat de România în primele nouă luni ale anului în curs a crescut la 3,7 miliarde de lei, respectiv 0,49% din Produsul Intern Brut (PIB), în condițiile în care, la sfârșitul perioadei similare din 2015, execuția bugetului general consolidat s-a încheiat cu un excedent de 6,1 miliarde lei (0,87% din PIB), potrivit datelor publicate marți de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

 Comparativ cu primele opt luni ale anului, când execuția bugetară a fost de 3,1 miliarde de lei (0,4% din PIB), deficitul bugetului general consolidat s-a adâncit, ajungând la 0,49% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 165,8 miliarde de lei, reprezentând 21,9% din PIB, au fost cu 2% mai mici în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent.

În ceea ce privește totalul veniturilor bugetare colectate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în primele nouă luni, acestea au ajuns la aproximativ 150 de miliarde de lei. Suma este cu 0,3% mai mare comparativ cu programul de încasări stabilit prin legile bugetare și cu 1,8%, respectiv cu 2,61 miliarde de lei, mai mult față de perioada similară a anului 2015.

S-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe profit (+12,3%), contribuții de asigurări sociale (+6,9%), accize (+6,4%), impozit pe salarii și venit (+3,8%).