ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât și bugetele de pensii și de șomaj, a încheiat primele cinci luni ale acestui an cu un deficit de 2,17 miliarde lei, reprezentând 0,27% din PIB, în creștere de aproape trei ori față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițile în care ritmul de creștere a cheltuielilor a depășit avansul încasărilor, arată datele publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Principala cauză a deficitului a fost creșterea puternică a cheltuielilor în luna mai, care a dezechilibrat bugetul și a produs un deficit lunar record, de 3,5 miliarde lei.

După primele patru luni, bugetul consolidat era încă pe plus, cu un excedent de 1,35 miliarde lei, reprezentând 0,17% din PIB, ceea ce înseamnă că execuția bugetară a fost foarte slabă în luna mai, când s-a înregistrat un deficit - sau diferență dintre cheltuieli și venituri bugetare - de 3,52 miliarde lei.

"Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 98,4 miliarde lei, reprezentând 12,1% din PIB, au fost cu 7,9% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent. (...)  Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 100,6 miliarde lei, cresc în termeni nominali cu 9,4% față de aceeași perioadă din anul precedent", arată raportul bugetar lunar. Pe categorii de venituri, creșteri importante au fost înregistrate în primele cinci luni la contribuțiile sociale, cu un avans de 15,9%, urmate veniturile de capital (+13,2%), impozitul pe salarii și venit (+12,9%) și impozitul pe comerț exterior și tranzacții internaționale (+10,1%).

Încasările din TVA s-au redus în primele cinci luni cu 5% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 21,14 miliarde lei, evoluție mai slabă decât cea înregistrată după patru luni (-3,6%), ceea ce infirmă argumentul invocat până acum de Ministerul Finanțelor, legat de reducerea cotei standard de TVA de la 20% la 19% de la 1 ianuarie 2017, care a produs efecte bugetare din februarie. Cheltuielile bugetului general consolidat au fost în primele cinci luni de 100,6 miliarde lei, în creștere cu 9,4% față de aceeași perioadă din anul precedent, ceea ce reprezintă o accelerare puternică față de primele patru luni, când rata de creștere era de doar 6,8%.

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 19,1% față de aceeași perioadă a anului precedent, la 27,44 miliarde lei, ca urmare a majorările salariale acordate în a doua parte a anului trecut și la începutul acestui an. De asemenea, cheltuielile cu asistența socială au crescut cu 10,1%, la 36,7 miliarde lei, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017. În schimb, cheltuielile cu bunuri și servicii s-au redus în primele cinci luni cu 0,5% față de aceeași perioadă a anului precedent, la 14,31 miliarde lei. Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 4,1 miliarde lei, echivalent cu 0,5% din PIB, susține Ministerul Finanțelor, ceea ce înseamnă o scădere semnificativă - cu 55% - față de aceeași perioadă a anului trecut.