ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce au nenorocit zeci de mii de români lipsiți de cele mai elementare noțiuni financiare, instituțiile financiare nebancare, așa-numitele IFN-uri, vor avea restricții atunci când dau credite cu dobânzi uriașe.

Aceste instituții vor fi nevoite să vină cu bani de acasă dacă practică dobânzi mai mari decât cele stabilite de BNR. Acum, clienții IFN-urilor plătesc dobânzi și de 7.000% pe an, iar mulți ajung să nu-și mai poată achita ratele și își pierd casele.

Împrumuturile date de instituțiile financiare nebancare au ajuns să reprezinte peste 10% din totalul creditelor luate de români, dar ele sunt acordate la dobânzi enorme. Așa că Banca Națională a hotărât să "taxeze” IFN-urile cu dobânzi uriașe.

„La orice sută de lei împrumutată de IFN-uri peste un anume prag al dobânzii trebuie să asigure 67 de lei, trebuie să vină cu ei de acasă, să-i pună deoparte. Este un cost suplimentar, este practic o creștere de 10 ori a cerinței de capital, în prezent se aduc 6,7 lei pentru o sută de lei”, a declarat Liviu Voinea, viceguvernator BNR.

Asta înseamnă că BNR va urmări că, pentru fiecare client împrumutat, de exemplu, cu 100 de lei, IFN-ul să aibă asigurați, în plus, 67 de lei. Iar IFN-urile care încalcă regulile vor fi sancționate.