ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Leul se va deprecia treptat în următoarele trimestre, influențat de factori interni ca majorarea deficitului de cont curent și incertitudinile fiscale, dar cea mai mare influență o vor avea evoluțiile externe, potrivit unei analize a Erste Group.

Devalorizarea va fi de 1,6%, până la 4,62 unități pentru un euro în decembrie 2017. ”Înăsprirea politicii monetare în Statele Unite, împreună cu riscurile politice din Europa și un posibil ton mai ferm din partea Băncii Centrale Europene (BCE) ar putea dezavantaja leul în 2017”, potrivit băncii austriece, informează News.ro.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a afirmat recent că nu vede spațiu pentru aprecierea leului, sugerând în acest fel că ar putea fi tolerată o depreciere a acestuia.

”Acestea fiind spuse, BNR ar putea să împiedice o creștere puternică a cursului euro/leu, care este oricum mai puțin probabilă, având în vedere percepția pieței că volatilitatea acestuia este una scăzută în rândul monedelor din Europa Centrală și de Est”, consideră analiștii Erste.

Un alt argument împotriva deprecierii puternice a leului este finanțarea stabilă a deficitului de cont curent, investițiile străine directe și fondurile europene venite sub forma transferurilor de capital către administrația publică acoperind peste 100% din deficitul extern.

Banca Națională a României (BNR) a anunțat vineri un curs de referință de 4,5505 lei/euro, în ușoară creștere față de nivelul din ședința precedentă și aproape de nivelul maxim din iunie 2013 atins miercuri, moneda românească rămânând sub presiune, pe o conjunctură regională, spun analiștii.

La nivelul Europei Centrale și de Est, Erste anticipează că zlotul polonez, coroana cehă și kuna croată vor înregistra performanțe mai bune decât forintul unguresc, leul și dinarul sârbesc.

”Evoluțiile divergente ale monedelor din regiune vor continua în trimestrele următoare. Până la sfârșitul anului, vom vedea că trei monede vor deveni mai puternice față de euro, iar trei vor fi mai slabe comparativ cu nivelul actual”, se arată în analiză.

Coroana are cel mai mare potențial de creștere, după abandonarea plafonului de curs, probabil în luna aprilie, dar nivelul ridicat al plasamentelor pe termen lung în coroane care ar putea fi închise ar putea limita creșterile și chiar să provoace corecții mari.

Erste anticipează puțin spațiu de apreciere, de până la 1%, pentru zlot și kuna față de euro, până la sfârșitul anului. În Polonia, piața ar putea să ia în considerare prima majorare a dobânzilor în primul semestru din 2018.

În România și Ungaria, unde băncile centrale au o politică monetară relaxată, ar putea avea loc o depreciere ușoară  monedelor, care nu va îngrijora cele două instituții și care este văzută ca un rezultat de dorit.

Dinarul sârb ar trebui să se deprecieze ușor, întrucât două majorări ale dobânzilor nu vor fi suficiente pentru a păstra atractivitatea monedei după ce Rezerva Federală americană va mări dobânzile de trei ori în acest an, consideră Erste.