ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este vorba de un articol dintr-o publicație FMI în care autorii scriu negru pe alb că "băncile creează bani noi atunci când acordă credite, fenomen care poate declanșa și amplifica crizele financiare".

Articolul a fost remarcat de contributorul ziarului Bursa, Călin Rechea, care citează pasaje relevante din lucrarea "Adevărul despre bănci" publicată în revista Finance & Development sub egida FMI, sub semnăturile lui Michael Kumhof și Zoltan Jakab, în editorialul său "Sprint final în cursa falimentelor bancare din Europa?” . 

Crearea banilor din nimic reprezintă o vulnerabilitate critică a sistemelor financiare" din două motive cunoscute cel puțin din perioada Marii Depresiuni din prima jumătate a secolului trecut. În primul rând, "dacă băncile sunt libere să creeze bani când acordă credite, atunci se amplifică potențialul de creare a boom-urilor și prăbușirilor ciclice, mai ales când băncile evaluează greșit capacitatea de rambursare", după cum scriu economiștii de la FMI citați de Bursa.
 
Iar volumul masiv al creditelor neperformante încă existente în Europa, de circa 900 de miliarde de euro, arată că "evaluarea" greșită a capacității de rambursare a fost endemică, iar modelele de risc inutile.

În al doilea rând, "crearea banilor prin creditare creează o legătură permanentă între bani și credit, care devine problematică atunci când nivelul ridicat al datoriilor poate declanșa o criză financiară". O astfel de criză financiară reprezintă realitatea ultimilor ani din Europa, iar autoritățile fiscale și monetare se tem să atace adevăratele cauze, preferând să se concentreze asupra estompării efectelor subliniază Rechea.