ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Economistul Florin Câțu, unul dintre criticii consecvenți ai rezultatelor actualei conduceri BNR, postează pe blog un text care explică "băbește” de ce nu putem măsura în prezent performanțele BNR, Banca Centrală însăși încurajând confuzia privind obiectivele sale.

"Îmi este clar că domnul Guvernator nu a citit legea BNR. Sau nu foarte atent.Nicăieri în statut nu scrie ceva despre obiective precum stabilitate financiară și stabilitatea cursului de schimb. Chiar dacă BNR a inclus aceste obietive în comunicate OFICIALE ale băncii sau chiar dacă domnul Guvernator reprezentând BNR a spus acest lucru de mai multe ori și cel mai recent pe 4 August 2016 ("obligația noastră este să asigurăm stabilitatea prețurilor, stabilitatea financiară și stabilitatea cursului de schimb. Toate trei sunt asigurate”). Repetând aceste lucruri în public pentru a justifica intervenții aleatoare și devastatoare în economie (distrugerea semnalului trimis de prețuri) nu schimbă legea. Dacă BNR vrea aceste obiective atunci trebuie să schimbe legea.

Dar domnul Guvernator citește "foarte atent” legea atunci când fuge de responsabilitate. După aprope 11 ani de politică monetară de țintirea directă a inflației domnia să vine și ne spune că nu relativ la ținta de inflație trebuie analizată performanța băncii centrale. Ca să nu greșesc, domnul guvernator spune "una dintre acuze este că banca națională și-a ratat țintă de inflație și deci nu-și îndeplinește mandatul .. mandatul băncii naționale este stabilitatea prețurilor… nu găsiți în legea băncii naționale o țintă de inflație ”. (...).

(...)

Ca să fie mai simplu. Dacă uităm de țintirea inflației și evaluăm banca centrală după ce scrie acum în statut, atunci lucrurile sunt și mai grave. Din 2004 BNR trebuia să asigure și să mențină stabilitatea prețurilor. Dinamica prețurilor în această perioada arată a orice numai a mică și stabilă nu arată. Bine, în ultima perioada sunt mici dar nu sunt stabile (iar BNR nu vrea să aceepte că scăderea i se datorează în parte).
În acest moment ne aflăm într-un punct ciudat. Nu știm cum să evaluăm performanță BNR. BNR nu recunoaște ținta de inflație ca pe un obiectiv iar legea nu spune ce înseamnă concret "asigurararea și menținerea stabilității prețurilor”. Iar dacă am interpreta legea după standardele internaționale situația ar fi mult mai gravă pentru BNR. Această confuzie la nivelul societății despre cum evaluăm performanța băncii centrale trebuie eliminată. Parlamentul trebuie să ceară BNR ori să explice clar ce înseamnă obiectivul principal, ori să-și asume țintele de inflație. Și mai mult, legiuitorul în înțelepciunea sa (îl citez pe domnul Guvernator) trebuie să vină și cu sancțiuni clare pentru neîndeplinirea obiectivului, oricare ar fi acela. Ahh și să nu uit, sancțiuni clare și pentru adoptarea de obiective după bunul plac al BNR.

Textul are si un P.P.S. Această este ultima mea opinie publică despre politica monetară. Am pierdut 10 ani degeaba analizând o farsă. Voi continuă să intepretez efectele deciziilor în economie, dar pentru clienți. Oricum, există un singur adevăr public referitor la BNR- nu a greșit, nu greșește și nu va greși niciodată. Multă bafta domnnule Guvernator, ați scăpat de 50% dintre critici”, scrie Florin Câțu pe blog. Textul integral aici