ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Modelul de business al companiilor de asigurări și al fondurilor de pensii s-ar putea schimba din cauza dobânzilor negative care s-ar putea instala pe o perioadă mai lungă în Europa, ceea ce i-ar putea împinge spre investiții periculoase, iar pe cele lipsite de inspirație spre bailouturi, scrie Zf.ro.

Bill Gross, un investitor celebru, le-a asemuit cu o gaură neagră, care apare atunci când economia bazată pe finanțare și-a epuizat combustibilul. Despre ele, Manulife, una dintre cele mai vechi firme financiare, avertizează că „sug” încrederea din sistem și sunt o politică oribilă.

”Astfel de dobânzi pot slăbi profita­bili­tatea și soliditatea instituțiilor cu pasive pe termen lung, cum sunt companiile de asigurare și fondurile de pensii, testând serios modelele lor de afaceri”, se arată într-o analiză a Băncii Reglementelor Internaționale (BIS).

Analiștii de la BIS spun că până acum dobânzile negative au avut efectul urmărit, însă sunt nesiguri de impactul lor dacă sunt menținute pe perioade mai lungi de timp. Bill Gross este sigur că efectele vor fi negative.

”În loc să genereze creștere economică prin crearea de avuție, ratele negative de in­vestiții și extinderea bilanțurilor băncilor cen­trale prin relaxare cantitativă creează efecte negative”, spune el, citat de The Wall Street Journal.

Dobânzile negative pun în pericol băncile și orice model de afaceri care depinde de randamente anuale de 7-8% ale activelor, explică el. El vorbește mai ales despre companiile de asigurări și despre fon­durile de pensii, un subiect pe care l-a abordat de multe ori.

„Iar pagubele se extind și la deponenți, vorbesc de gospodăriile din întreaga lume care-și fac economii pen­tru studii, pentru pensie sau pentru trata­men­te medicale. Au fost deja afectate, și abia acum își dau seama”, spune Gross.

La fel, contractele de asigurate de viață promit plata valorii nominale a poliței, nu țin cont de deflație. Aceasta înseamnă că banii administrați de fondurile de pensii și de companiile de asigurări trebuie să aducă un randament minim nominal pentru ca adiministratorii lor să-și poată respecta promisiunile. Pe măsură ce dobânzile se duc spre zero, angajamentele sunt din ce în ce mai greu de respectat. Dacă dobânzile se duc sub zero și stau acolo mult timp, onorarea oblogațiilor poate deveni imposibilă.

”La un anumit punct, fondurile de pensii și asigurătorii sunt insolvenți și va trebui să apeleze la autoritățile lor de reglementare sau la guverne pentru injecții de capital sau pentru concesii contractuale pentru obligațiile lor nominale”, descriu analiștii de la Barclays ce se va întâmpla dacă dobânzile continuă să scadă.

Prima serie de teste de stres efectuate în Europa pentru fondurile de pensii a găsit că dobânzile în scădere sunt un risc major în diverse scenarii care pot pune în pericol capacitatea acestor investitori de a-și respecta promisiunile. Rezultatele testelor, publicate în ianuarie, arată că planurile de pensii cu beneficii determinate ar putea înregistra un deficit de 750 miliarde de euro în două scenarii diferite.