ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Majorările salariilor în sectorul public și a salariului minim influențează plățile din mediul privat. În condițiile în care productivitatea nu va ține ritmul, competitivitatea va fi afectată – o veste proastă pentru inflație și pentru creșterea economică, susține Lucian Croitoru.

„Este o iluzie să crezi că poți forța ieșirea din categoria țărilor cu o mână de lucru ieftină. Competitivitatea economică a țării este erodată", a declarat Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului Mugur Isărescu.

Aceste declarații l-au enervat pe avocatul Gheorghe Piperea, care a ripostat cu un mesaj pe o rețea de socializare în care a sintetizat problemele pe care le are economia și lucrurile care dăunează acesteia.

Acesta l-a contrazis pe consilierul guvernatorului BNR în ceea ce privește creșterea salariilor, precizând că această decizie este una foarte bună pentru că doar așa cetățenii României vor prefera să rămână în țară, vor lucra cu mai mult entuziasm și nu mai vor fi sclavi în propria țară.

„Fanii capitalismului de grota lovesc din nou. Cica o crestere a salariilor ar dauna economiei. Modelul medieval al muncii pe doi lei si al austeritatii care nu se aplica decat serbilor si iobagilor, nu si seniorilor, e promovat, ca si in 2009-2010, fix de la BNR.

Dauneaza economiei : 
-sustinerea cu imprumuturi publice si ajutoare de stat neconcurentiale de tipul programului Prima casa;
-omisiunea lichidarii si a sanctionarii cu amenzi de la Consiliul Concurentei de pana la 10% din cifra de afaceri a firmelor care lucreaza de 5-13 ani in pierdere contabila care camufleaza, de fapt, exporturi de profit, resurse si capital;
-evaziunea fiscala din sectorul alimentar, ajunsa, in unele domenii (cereale, faina, import de legume si carne) la 90%;
-evaziunea fiscala din productia de alcool "traditional" si din comertul cu alcool falsificat;
-redeventele ridicol de mici pentru resurse minerale;
-munca la negru sau la gri a celor care, fara voia lor, ci din vointa patronilor avizi de optimizare fiscala, nu au contracte de munca, ci conventii civile pe pfa si alte acte juridice simulate in vederea evitarii impozitelor, taxelor si contrubutiilor pe munca (exagerat de mari si complicat de aplicat, de altfel);
-contestatiile, "claims"-urile si litigiile contra Statului a celor care s-au specializat in blocarea investitiilor publice;
-costurile enorme ale lucrarilor publice de infrastructura prost gestionate de autoritati si de companiile de infrastructura;
-monopolurile de facto din energie si utilitati. 
Si asa mai departe.
Daca ANAF ar reusi sa colecteze chiar si 25% din banii publici care i se scurg printre degete in exemplele de mai sus, nu numai ca majorarile de salarii ar fi usor de finantat si consolidat, dar ar fi un serios motiv sa speram ca nu mai suntem obligati sa ascultam lamentatiile celor care se plang ca nu reusim sa "accesam" fonduri europene (dar nu facem nimic pentru a schimba trendul).

Cresterea salariilor nu numai ca nu dauneaza economiei, dar are efecte economice bune pe termen mediu si lung (a se vedea situatia din IT unde, date fiind facilitatile fiscale care au permis salarii mari pentru IT-isti, domeniul s-a dezvoltat explozic), precum si esentiale efecte pozitive pe plan social, demografic si chiar cultural. Oamenii care vad salarii decente in invatamant, sanatate, cultura, ordine publica, aparare, in aparatul functionaresc sau in meserii, se vor orienta catre aceste sectoare unde, in prezent, date fiind salariile penibile, baza de selectie este foarte redusa. Cu salarii decente si stabile, oamenii vor redeveni optimisti, vor crede in viitor si vor face copii, avand din ce sa ii creasca si sa ii educe. 

Numai ipocritii sau propagandistii neo-liberali nu observa ca in prezent si pe termen lung populatia Romaniei se subtiaza si imbatraneste sub efectul politicilor ecomonice ale capitalistilor de grota. Stiind ca in tara se pot castiga din munca onesta salarii decente, cetatenii romani isi vor putea reduce "entuziasmul" de a emigra, parintii nu isi vor mai educa mostenitorii in directia viitoarei parasiri a acestor locuri, presa si formatorii de opinie nu vor mai promova atat de agresiv exportul de inteligenta si forta de munca romaneasca, iar cetatenii romani nu isi vor mai detesta tara. Cu sugestiile directe sau de tip subliminal ale dlui Croitoru nimic din cele de mai sus nu se va rezolva. Iar la al 213-lea mandat al lui Manole Mesterul s-ar putea sa nu mai fie o colonie Romania de guvernat.”, a scris Gheorghe Piperea pe contul său de Facebook.