ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul de modificare a Codului Fiscal, aflat în lucru la Ministerul Finanțelor, are unele prevederi controversate.

Mai multe tipuri de venituri în prezent neimpozabile vor deveni impozabile. Printre acestea se numără ajutoarele, indemnizațiile și alte forme de sprijin cu destinație specială, pensiile pentru invalizii de război, orfanii, văduvele/văduvii de război, bursele primite de elevi și studenți, premiile sportivilor medaliați la campionatele mondiale, europene și la jocurile olimpice/paralimpice, arată un document prezentat de profit.ro

Prin acest proiect, ar deveni impozabile ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru boli grave și incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naștere, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităților naturale, veniturile reprezentând cadouri în bani și/sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaților, cât și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la și de la locul de muncă al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariații proprii și membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariații proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.

Este de aștepat ca lărgirea bazei de impozitare să fie corectată, mai ales că e în cazurile de mai sus este vorba de cazuri sociale, în marea majoritate.

Noul impozit pregătit de actualul guvern este aspru criticat de specialiști în finanțe, oameni de afaceri și opoziție.