ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Având în vedere evoluțiile lunare anterioare și pentru asigurarea încadrării în prevederile bugetare anuale aprobate, Guvernul Grindeanu este pregătit să ia măsuri de a crește veniturile la buget, care să acopere creșterea de salarii și pensii, dar și celelate măsuri care consumă din bugetul statului.

Schimbarea modului de calcul al contribuțiilor datorate de angajatori, mărirea accizelor la țigări și o eventuală plafonare a indemnizațiilor pentru creșterea copiilor sunt printre soluțiile la care s-a gândit coaliția de guvernare formată din PSD și ALDE.

Pentru perioada 2017-2020, guvernul propune o serie de măsuri care să aduca mai mulți bani în visteria statului. Conform unui anunț al guvernului, angajatorii ar urma să achite contribuțiile datorate la stat, calculate în raport cu salariul minim pe țară, chiar dacă angajații lucrează part time și sunt plătiți ca atare. Executivul spera că, în acest fel, va aduna 620 de milioane de lei.

De la 1 iunie, ar urma să crească și acciza la țigări cu 1 la sută, o măsură care ar aduce, estimativ, un plus de 90 de milioane de lei până la sfârșitul anului.

Guvernul are în vedere și o eventuală plafonare a indemnizației de creștere a copiilor, ce ar trebui să fie  între 5 și 10 mii de lei pe lună. Anul trecut, parlamentarii PSD și PNL au decis tocmai eliminarea plafonului indemnizației de creștere a copiilor. Atunci, guvernul Cioloș atrăgea atenția că nu sunt bani pentru o astfel de măsură.

Până la 1 iunie 2017 ar uma să fie înființată o direcție în cadrul Secretariatului General al Guvernului care va urmări reducerea numărului agențiilor și instituțiilor aflate în subordinea Guvernului.
 
Alte măsuri ce ar urma să fie aplicate:
- plafonarea pensiilor speciale la nivelul stabilit in prezent
- achizițiile autorităților centrale în ceea ce privește bunurile și serviciile vor fi efectuate centralizat
- reducerea cheltuielilor de funcționare a instituțiilor și autorităților publice cu 5-10%
- reducerea cu minim 35% a prețului medicamentelor inovative care și-au pierdut patentul
- crearea Sistemului național de evidență a ocupării în administrația publică