ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


PSD vine cu modificări importante la programul de guvernare. De la 1 ianuarie 2018, firmele vor fi impozitate la cifra de afaceri, în mai multe trepte și nu la profit.

„Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare”, se arată în noua variantă a programului de guvernare publicat de PSD în vederea învestirii guvernului Tudose.

Anunțul a stârnit furia companiile străine, cele mai vocale fiind cele germane și americane.

Liviu Dragnea, președintele PSD, a explicat acestă situație: „Avem niște cifre: companiile mari multinaționale, pe care trebuie să le sprijinim în continuare, au o cifră de afaceri de vreo 580 de miliarde de lei. Companiile românești au o cifră de afaceri de 550 de miliarde de lei. Cele care au o cifră de afaceri de 580 de miliarde, raportează doar 9 miliarde profit impozabil. Celelalte, românești, care au 550 de miliarde cifră de afaceri, raportează 27 de miliarde de lei profit impozabil. De trei ori mai mult”.

Dragoș Dragoteanu, patronul agentiei imobiliare Euroest, se situează de partea guvernului în această revoluție fiscală și explică motivele pentru care crede că schimbarea va duce la dezvoltarea României.

„Ca antreprenor 100%, niciodată implicat politic, afirm cu tărie că mediul privat are acum o bună ocazie să demonstreze că s-a maturizat. Da, avem business-uri private și luptăm pentru profit. Cât mai mare și mai ușor obținut. Da, avem angajați și vrem să-i plătim cu cât mai puțin, dar nu se mai poate. Și ei trebuie să trăiască decent, având o familie de întreținut. Da, pentru salariile lor, știu, plătim prea mult, comparativ cu alte țări. Povara contribuțiilor salariale e prea mare. Dar mai știu că, aproape tuturor antreprenorilor serioși, le merge din ce în ce mai bine. Și mai știu, ca și voi -patroni români și manageri străini, că acest lucru nu ni se datorează exclusiv nouă și expertizei noastre, indiferent cât de buni suntem profesional. Statul român a făcut ceva pentru noi și acest lucru trebuie să îl întoarcem. Trebuie recunoscut rolul statului și încurajat pe viitor. Va dau un exemplu foarte cunoscut: dacă piața imobiliară nu era susținută prin programele Prima casă, acest domeniu era în colaps după 2009 și majoritatea firmelor cu servicii și produse conexe ar fi fost închise astăzi. Datorită intervenției statului, astăzi vorbim de o industrie imobiliară care se apropie de cea din perioada boom-ului, respectiv 2006-2008.

În ultimii ani, prin măsurile și facilitățile oferite investitorilor români și străini, partidul-stat PSD a luat cele mai liberale măsuri, ever. Așa-zisa opoziție liberală nici nu s-a gândit la multe dintre ele, darămite să le propună sau să le susțină. În aceste condiții, va întreb, dragi colegi, antreprenori și manageri: dacă statul român ne-a oferit șansa de a avea un profit mai mare, oare, nu are dreptul să ne ceară un pic mai mult pentru bugetul statului? Oare, dacă numai nouă ne merge bine și statului român la fel de prost, noi vom trăi mai bine? Dacă angajații noștri ar trăi de pe o zi pe alta, vor fi mai dornici să muncească mai bine sau nu? Cu aceeași bani la bugetul statului, vom avea autostrăzi mai multe sau educație mai performanță pentru angajații noștri? Va dau un mic exemplu: chiar dacă aveți cea mai completă asigurare de sănătate și aveți un accident, prima data ajungeți la urgență și apoi, dacă scăpați cu viață, sunteți transportați în străinătate pe baza asigurării private.

Evaziunea fiscală în câmpul muncii a fost semnificativă și, probabil, va continua, dar nu la același nivel. Piața neagră în multe domenii de activitate a fost la cote maxime pentru că, până acum, statul român nu a fost capabil să introducă măsuri eficiente de colectare a dărilor la buget. Acum, când există inițiative în acest sens, câteva organizații patronale au sărit ca arse că nu sunt de acord. Cel mai mare "argument" mi se pare lipsa de predictibilitate. Dar, oare, predictibilitatea în țările dezvoltate oferă tot atâtea oportunități? Din experiența mea, ani de-a rândul, România a fost virgină în multe domenii, și acest lucru a permis exploatarea unor afaceri cu un profit considerabil mai mare, comparativ cu țările în care economia era stabilă (predictibilă).

Cele mai importante asociații profesionale și-au exprimat dorința de a încheia un parteneriat public-privat și să fie tratate cu statutul pe care îl merită, fiind promotoare ale unei economii de piață libere și cât mai corecte. Din păcate, în ultima săptămână, în opinia mea, reprezentanții celor mai mari organizații patronale au uitat de termenul parteneriat și luptă exclusiv pentru interesul lor. De exemplu, Coaliția pentru Dezvoltarea României-unde se regăsesc cele mai importante camere de comerț româno-străine, au uitat de dezvoltarea țării în care își desfășoară activitatea. Una dintre cele mai vocale organizații, AmCham - Camera de comerț româno-americană, reprezintă interesul investitorilor americani, dar are numai 2,5% din procentul investițiilor în România. SUA sunt pe locul 10 în topul investițiilor străine. Mă întreb: cu acest procent rușinos de mic, chiar vrei să impui statului român politica de impozite și taxe?

Fără îndoială că în toate organizațiile non-guvernamentale care reprezintă interesele investitorilor români și străini există firme prestigioase și corecte, manageri de top adevărați, care fac performanță respectând contribuțiile către statul român. Desigur că profitul companiilor și bonusurile șefilor depind de rezultate. Eventualele taxe și impozite mărite i-ar afecta direct sau indirect. Dar, dacă vor să demonstreze că le pasă de țara în care își desfășoară activitatea, trebuie să accepte și necesitatea colectării de bani mai mulți la bugetul României. Altfel, nu trebuie să mai avem pretenții și să uităm de cuvântul parteneriat stat-privat. Nu vorbesc aici de denumirea lor: "impozit pe cifră de afaceri" sau "taxa de solidaritate", ci strict de un principiu pe care îl invocăm adesea.

Până acum România era atractivă pentru investitorii străini prin mâna de lucru ieftină. Da, este adevărat, ea nu va mai fi la fel de ieftină, dar printr-o gestionare mai eficientă a propriilor bani am convingerea că firmele care vor să-și continue activitatea în România au suficiențe mijloace să facă profit în continuare. Acum, când statul român vrea să-și optimizeze colectarea, ni se pare anormal, ca și cum nu am face același lucru în propriile firme. Logic vorbind, politicul a ajutat mediul privat să iasă din criză și tot guvernanții au dreptul să ne ceară mai mult când nouă - antreprenorilor, indiferent de naționalitate - ne merge mai bine.

Pentru toți cei ce cred în România și în potențialul ei de afaceri, personal consider ca intrăm într-o nouă etapă de dezvoltare a mediului privat. Aceea în care dăm proba maturității și a respectului pentru angajați și statul român. Lăcomia firmelor mari și foarte mari nu este utilă companiilor medii și mici. Mărșăluim împreună ca să ne fie mai bine, altfel pierdem cu toții”.