ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O femeie a făcut un credit de nevoi personale în 2008 pentru 66.000 de franci elevețieni. Timp de 4 ani a achitat ratele cu regularitate, dar după ce cursul a explodat, au început să apară problemele și au apărut întârzierile.

Banca i-a vândut apartamentul pus gaj, dar acest lucru nu a acoperit creditul. Ba din contră, luna trecută femeia a fost înștiințată că mai are de plată încă 73.000 de franci!

În timp ce femeia vorbește despre un abuz, banca susține că sunt dobânzi și penalități de întârziere.
 
Elena și fostul ei soț au luat un credit de nevoi personale în 2008. Au garantat împrumutul de 66.900 de franci elvețieni, echivalentul a 33 de mii de euro, cu apartamentul părinților ei din Călărași. Între timp, ea a divorțat și bărbatul ar fi plecat din țara, lăsându-i ei toată povara ratelor.

Creșterea amețitoare a cursului, care aproape s-a dublat în 6 ani, dar și problemele personale au făcut-o să nu mai poată achita sumele către bancă. Așa că a fost executată silit în 2013, iar apartamentul părinților ei, pe care-l pusese garanție, a fost vândut un an mai târziu la licitație pentru 82 de mii de lei.
 
Timp de 3 ani a fost liniște. Elena a născut acum două luni al doilea copil. Când se aștepta mai puțin, a primit prin poștă o nouă înștiințare: că mai are de plătit 73 de mii de franci. La cursul de azi, suma înseamnă 68 de mii de euro. E ca și cum nu ar fi plătit nimic niciodată.

Banca susține că valoarea datoriei este în concordanță cu prevederile contractuale și că pe lângă banii împrumutați s-au adăugat dobânzile pentru 2070 zile de întârziere.

În România sunt peste 50 de mii de familii care mai au împrumuturi în franci elvețieni.