ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deponenții care nu-și mai pot retrage banii de la băncile intrate în faliment trebuie să știe că Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) le poate oferi câte o compensație de până la 100.000 de euro în această situație, scrie Avocatnet.ro.

În prezent, 29 de instituții financiar-bancare participă la schema de garantare a Fondului, clienții acestora fiind protejați în această limită impusă de lege.

Deponenții din România ar trebui să știe că FGDB garantează depozitele bancare în caz de insolvență a unei instituții de credit și că aceasta poate asigura compensații de până la 100.000 de euro/persoană, potrivit Legii nr. 311/2015.

 Potrivit informațiilor oferite în lege, precum și pe site-ul FGDB, sunt garantate depozitele deschise la băncile persoane juridice române, iar "depozitul" este orice sold creditor, inclusiv dobânda datorată, rezultat din fonduri aflate într-un cont sau din situații tranzitorii derivând din operațiuni bancare curente, precum depozitul la termen, contul curent, contul de economii, contul de card, sau contul comun. De asemenea, deponentul garantat este cel al cărui depozit este eligibil și corespunde definiției oferite mai înainte, fie că vorbim de persoane fizice sau juridice, de rezidenți sau nerezidenți.

Ceea ce trebuie să știți este că toate băncile au obligația legală de a participa la o schemă de garantare a depozitelor. Actualmente, 29 de instituții financiare din România (28 de bănci și o cooperativă bancară) participă la Fond:

    Alpha Bank;
    Banca Comercială Carpatica;
    Banca Comercială Feroviară;
    Banca Comercială Intesa Sanpaolo România;
    Banca Comercială Română;
    Banca de Export-Import a României Eximbank;
    Banca Română de Credite și Investiții;
    Banca Românească;
    Banca Transilvania;
    Bancpost;
    Bank Leumi România;
    BCR - Banca pentru Locuințe;
    BRD - Groupe Société Générale;
    CEC Bank;
    Credit Agricole Bank România;
    Credit Europe Bank;
    Garanti Bank;
    Idea Bank;
    Libra Internet Bank;
    Marfin Bank România;
    Patria Bank;
    OTP Bank România;
    Piraeus Bank România;
    Porsche Bank România;
    ProCredit Bank;
    Raiffeisen Banca pentru Locuințe;
    Raiffeisen Bank;
    Unicredit Bank;
    Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop.

 Cei care depun bani la sucursalele băncilor din statele membre ale Uniunii Europene trebuie să știe că depozitele lor sunt garantate în țările de origine ale băncilor respective. La acest moment, în România sunt deschise opt astfel de sucursale:

    ING Bank N.V. Amsterdam - Sucursala București;
    Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia - Sucursala România;
    BNP Paribas Fortis SA/NV Bruxelles - Sucursala București;
    BLOM Bank France S.A. Paris - Sucursala România;
    CITIBANK Europe PLC, Dublin - Sucursala România;
    TBI Bank EAD Sofia - Sucursala București;
    VENETO Banca SPA Italia Montebelluna - Sucursala București;
    ALIOR Bank SA Varșovia - Sucursala București.

Persoanele interesate de siguranța depozitelor în bani pe care le fac la diversele instituții de credit ar trebui să aibă în vedere că nu toate tipurile de depozite beneficiază de protecția celor de la Fondul de Garantare.

Astfel că, spre exemplu, sunt excluse de la garantare depozitele fondurilor de pensii, depozitele asigurătorilor și reasigurătorilor, depozite ale firmelor de investiții sau obligațiile care izvorăsc din biletele la ordin. Aceștia sunt deponenții negarantați, iar ei trebuie să se înscrie la masa credală pentru a putea să-și recupereze banii.

Citește AICI cum se obține compensația în urma falimentului băncii