ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernatorul Isărescu câștigă din salariu și indemnizația de conducere 13.600 euro lunar dar aici nu intră bonusurile pe care le poate primi anual prin acordarea a până la 2% din profitul instituției (minus rezerve) către salariați. Aproape 29 milioane lei au avut de împărțit numai în 2014 angajații BNR.

Criticile aduse conducerii BNR pentru lipsă de transparență în ceea ce privește veniturile salariale și bonusurile acordate chiar și în timpul crizei l-au determinat pe Guvernator să-și dezvăluie astăzi salariul. "În avans, pot să va spun că salariul de Guvernator este de 9.495 de euro net lunar, plus indemnizația de conducere de 4.106 euro. În total, venit lunar de 13.601 euro, a precizat Isărescu”.

După cum se observă, Mugur Isărescu n-a suflat un cuvânt despre bonusurile anuale, legea permițând companiilor și regiilor autonome de stat să acorde angajatiilor o participare la profitul realizat de acestea în limita a 10% din profitul raportat minus rezervele constituite. În cazul BNR, 80% din profit merge la stat iar din restul de 20% se poate acordă o zecime salariaților după ce s-au constituit rezervele, per total până la 2% din tot profitul. Cum profitul nu e deloc mic, bonusurile sunt apreciabile. Or, numai pentru 2014, BNR a distribuit salariaților 28,7 milioane lei ca bonus, ceea ce echivalează cu o medie de 15.400 lei/salariat (erau 1.863 salariați atunci). Evident, fiecare a primit proporțional cu veniturile sale. Or, salariul Guvernatorului de 13.600 euro net (60.500 lei) este de aproape 7 ori mai mare decât salariul mediu la nivel de instituție, care era în 2014 de 12.400 lei brut si 8.700 lei net. N-ar fi deci exagerat să presupunem că Guvernatorul a încasat de 7 ori bonusul mediu din BNR aferent lui 2014, deci 108.000 lei, adică peste 24.200 euro. Cu acest bonus defalcat pe luni, venitul mediu lunar al Guvernatorului ar ajunge la 17.600 euro euro. 

Mario Draghi, șeful BCE, a încasat anul trecut un salariu anual brut fără bonusuri și sporuri de 385.860 de euro, ceea ce înseamnă un câștig lunar brut de 32.155 de euro. BCE nu a plătit niciun bonus de performantă anul trecut membrilor din comitetul executiv, potrivit ZF. Atenție, e vorba de salariul brut, iar în zona germană impozitele pe venit ajung și la 45% pentru cele foarte mari. Ceea ce înseamnă că net Draghi ar putea rămâne în mâna cu 17.600 euro. Nu e deloc departe de salariul lui Mugur Isărescu...Asta în condițiile în care veniturile medii din România sunt de 4-6 ori sub cele din statele dezvoltate din zona euro, iar la paritatea puterii de cumpărare suntem la numai 57% din media UE.

Încă un detaliu. Mugur Isărescu, guvernator BNR și apărător al leului își calculează veniturile în euro. Nu s-ar zice că tratează cu prea multă considerație moneda națională, nu?
 
UPDATE 19,30. Lucian Isar a ținut să contrazică pe blogul personal cifrele prezentate de Guvernator. "Declarația de avere de la ANI, în momentul în care va fi făcută publică cum cere legea din România, va demonstra că veniturile lunare ale Guvernatorului Isărescu sunt de aproape 40 de mii de euro lunar. Acestea cuprind salariul de baza, indemnizații, bonusuri fixe, bonusuri excepționale, diurne fenomenale, sporuri, pensie (drept constituțional). În momentul publicării declarațiilor de avere se va observa și creșterea susținută a veniturilor pe timpul crizei din România și pregătirea pentru pensionarea din 2014 (cresc veniturile în 2013 deși banca nu a mai înregistrat profit). O minimă acordare a declarațiilor Guvernatorului Isărescu cu cele ale consilierilor ar fi evitat creșterea/scăderea veniturilor de la o declarație la alta și impresia de manipulare. Eforturile de dezinformare, ascunse în spatele nepublicării veniturilor lunare totale, merită lăudate oricum. Se investește major pentru a ascunde realitatea. Încă așteptăm declarația de avere depusă sub semnătură la ANI, pentru a putea evita intoxicările” scrie Isar.