ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Programul „Prima casă" cu un avans de numai 5% a fost exclus din legea dării în plată, cea care a intrat în vigoare pe 13 mai.

Chiar înainte ca legea să intre în vigoare, pentru a-și reduce riscurile, băncile au majorat avansurile la creditele ipotecare de la 15% la 30% sau chiar 35%, atât la lei, cât și la euro.

După prima lună, vânzările de credite ipotecare noi s-au prăbușit, de la câteva sute pe lună băncile au ajuns să dea doar câteva. Programul „Prima casă" s-a epuizat în primele cinci luni ale anului, așa că bancherii nu au ce să le ofere clienților decât credite cu avans de 30% sau 35%, conform Zf.ro.

„Prima casă" a ținut în viață creditarea imobiliară în criză și a stopat, într-un fel sau altul, scăderea prețurilor apartamentelor, care se prăbușiseră în numai un an, din 2008 în 2009, cu 50-60%. Prin stoparea scăderii prețurilor, bancherii au reușit să oprească extinderea „cangrenei" în portofoliul de credite imobiliare, a cărui valoare s-a prăbușit și punea în pericol toată banca. În același timp, și-au majorat creditarea prin noile împrumuturi imobiliare acordate, în condițiile în care celelalte segmente scădeau, respectiv corporate sau retail, credite de consum sau auto.

 Aproape 90% din creditele noi ipotecare pentru persoane fizice acordate din 2010 până în prezent au fost „Prima casă", un produs  bancar garantat de stat, care a beneficiat de condiții bune de creditare, respectiv  indicele Euribor (euro) și Robor (lei) la trei luni, plus două puncte procentuale.

Mai mult sau mai puțin, băncile s-au pliat din punctul de vedere al condițiilor și pentru celelalte credite ipotecare, care aveau o valoare mai mare de 60.000 euro, cât era limita maximă de la „Prima casă".

Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre inițiatorii legii dării în plată, a comentat acest subiect pe caare îl consideră unul artificial creat deoarece băncile încearcă să vândă doar astfel de credite și nu creditarea economiei.

”Eu nu stiu de ce trebuie sa ne lamentam ca se blocheaza piata creditelor ipotecare. De ce sa te imprumuti acum pe 20-30 de ani, tocmai acum cand se "pregatesc" atat de multe furtuni financiare si economice? Si de ce nu ar fi bine ca cineva cu capul pe umeri sa vina si sa construiasca ceva argumente de natura a stavili apetitul ciudat al romanilor pentru credite, in conditiile in care singurul entuziasm vizibil al bancilor este pentru acest tip de credit, si nu pentru creidtarea economiei? Unde sunt macro-prudentii cand e nevoie de ei? Nu ne-au fost suficiente experientele nefericite din anii 2007-2008 si 2015?
Si, oricum, sa pui in corelatie acest asa-zis blocaj al creditelor ipotecare cu legea darii in plata, in conditiile in care numarul debitorilor care se vor liberati de povara creditelor s-a blocat la cca 5000, este nu numai fortat si artificial, dar si de natura a proba cat de aberanti au fost si sunt cei care considera legea darii in plata principalul risc sistemic sever al Romaniei.

Chiar, mai face cineva notificari de dare in plata? Ca eu percep o vacanta vesela in randurile opzantilor acestei legi ...”, a scris Gheorghe Piperea pe contul său de Facebook.