ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit declarației lui Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR) de pe forumul „România, 10 ani în UE viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR), la forumul „România, 10 ani în UE. Progrese, perspective de dezvoltare, provocări”, nu există altă opțiune pentru România decât aderarea la zona euro.

„Doresc să exprim cu claritate punctul de vedere al Băncii Naționale cu privire la aderarea României la zona euro. Din perspectiva politicii monetare, nu există altă opțiune pentru România decât aderarea la zona euro. Putem discuta cum și când, dar nu cu scopul de a amâna, ci din dorința de a face o trecere lină atunci când economia va fi suficient de competitivă și de pregătită”, a declarat Liviu Voinea. Prin trecerea la euro, salariul nu va scădea pentru că moneda locală, leul, va dispărea, iar în acest fel, salariul poate să scadă doar față de alte valute. Iată că oamenii sunt preocupați de aspectul trecerii la euro și că este util să explicăm în ce constă acesta în cele mai mici detalii. 

Nu este prima oară când sunt întrebat lucruri concrete despre trecerea la euro. De exemplu, am un văr în Drobeta-Turnu Severin, pensionar și el și soția, care era preocupat de faptul că pensia soției sale, de 900 de lei, ar urma să se transforme în două bancnote de 100 de euro. Deși având aceeași valoare, impactul psihologic de a vedea că după o muncă de o viață primești două hârtii nu trebuie subestimat. Și aceste două exemple din viața reală vorbesc despre faptul că trecerea la euro nu înseamnă o simplă schimbare de bancnote sau de monede. Este un proces complex, cu implicațiile dintre cele mai diverse și profunde și fără îndoială nu poate fi declanșat decât de o decizie politică bazată pe un larg consens în societate”, a spus Liviu Voinea.