ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Banca americană JP Morgan Chase ar putea fi obligată să transfere mai multe mii de salariați în afara Marii Britanii, dacă această țară își va pierde dreptul de a oferi servicii financiare în Uniunea Europeană în urma votului de luna trecută, a declarat directorul general de la JP Morgan Chase, Jamie Dimon, pentru cotidianul italian Il Sole 24 Ore, scrie Agerpres.

În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip "pașaport", considerat drept cea mai important caracteristică a pieței unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă acest lucru este pus sub semnul întrebării după ce britanicii au votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană.

"Chestiunea cheie este "pașaportul european" de care beneficiem la Londra și care ne permite să oferim servicii clienților noștrii din Uniunea Europeană. Dacă UE va introduce noi condiții Marii Britanii, în cel mai prost scenariu vom fi obligați să mutăm mai multe mii de angajați spre alte sucursale din zona euro", a spus Jamie Dimon, conform incont.ro,

JP Morgan are 16.000 de angajați în Marea Britanie. Sediul european al băncii americane este la Londra iar pe langa acesta JP Morgan mai are birouri în Bournemouth, pe coasta de sud a Marii Britanii, și în Scoția. Toate aceste locații au ajutat JPMorgan să realizeze anul trecut venituri de 14,2 miliarde de dolari de pe urma operațiunilor realizate în regiunea Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

City, centrul financiar londonez, ocupă un loc foarte important în finanțele mondiale, comparabil doar cu cel al Wall Street. Dar vitalitatea sa se datorează nu atât pieței interne britanice, cât rolului Londrei de furnizor de servicii financiare pentru economia globală.

Pe piața londoneză au loc volume uriașe de tranzacții în monede străine, profitând de faptul că orașul se află la jumătatea drumului dintre capitalele asiatice și New York.

Districtul financiar al Londrei dă de lucru la 400.000 de persoane, găzduiește 251 de bănci străine și controlează circa 40% din piața mondială valutară. Zilnic se vând și se cumpără aici circa 2.700 miliarde dolari în monedă străină.

O parte importantă a afacerilor financiare din Londra este legată de poziția sa de capitală financiară europeană. În pofida faptului că Marea Britanie nu a adoptat euro drept monedă națională, o parte substanțială a marilor tranzacții în moneda unică europeană au loc în City-ul londonez. Zilnic, până la 2.000 de miliarde de dolari se transferă prin tranzacții denominate în euro.