ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu a declarat pentru Capital că guvernatorul nu și-a depus dosarul de pensie la Casa de Pensii pentru calculearea sumelor lunare care ar urma să îi revină, prin urmare nu încasează pensie.

"Nu cumulează pensia cu salariul pentru că nu încasează pensia", a spus Dan Suciu. 

Știrea inițială

 

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu este unul dintre puținii oameni din România peste care criza nu numai că nu a venit cu scăderi ale salariului, ci dimpotrivă, conturile acestuia au crescut într-un ritm amețitor.


Lucian Isar scrie despre motivul pentru care Isărescu refuză să-și facă publice veniturile în declarația de avere. Tot el precizează pe blogul său că guvernatorul BNR cumulează veniturile salariale cu pensia, care ajung la suma de 40 de mii de euro lunar, nefiind incluse aici alte tranzacții sau afaceri ale acestuia.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a devenit pensionar cu doar două luni înainte de a câștiga în parlament un nou mandat la BNR.

”Creșterea accelerată a veniturilor Guvernatorului BNR, provenite direct de la BNR, a început în 2009 când a aflat ce bonusuri se practicau în băncile comerciale. Creșterea nu s-a bazat pe convingerea intimă că s-ar fi calificat chiar el pentru o poziție în mediul privat remunerată la respectivul nivel ci pentru că așa a simțit că e normal să fie plătit de către stat (există un reper în mediul privat ce trebuia depășit). Desi Consilieru’ Croitoru de la BNR a cerut tăierea pensiilor și salariilor în 2010, veniturile Guvernatorului nu au fost tăiate ci au crescut pe tot parcursul crizei economice. Nu este o rușine să câștige cineva 40 de mii de euro pe lună la stat în România deși BNR a ratat obiectivul de inflație în 11 din ultimii 12 ani. Este în schimb o rușine să ții veniturile ascunse doar pentru a dezinforma în voie”, a scris Lucian Isar.

Legea ANI se aplică fără excepție la toți cetățenii români aflați în poziții publice. Nu face excepție Președintele României, nu fac excepție de la lege șefii serviciilor secrete, nu face excepție Presedintele ASF (echivalentul direct al BNR). Mai mult se cunoaște pachetul Guvernatorului FED, ECB etc. scrie Isar.

”Bun, deci dl guvernator cumuleaza pensia cu salariul, plus cine stie ce alte venituri, si ajunge la 40 de mii de euro pe luna, si totul e la secret. Cica asta asigura independenta BNR. Ma rog. O fi independenta Federal Reserve, unde salariile membrilor board-ului, inclusiv ale sefei Fed, dna Janet Yalen, sunt transparente, vizibile pentru toata lumea?
Eu nu inteleg : ce e de ascuns in aceasta privinta in cazul Romaniei? De ce tace ANI?
Si de ce imunitatea de raspundere penala si civila a guvernatorului, a membrilor board-ului BNR si a sefimii de rang doi din BNR e vazuta numai in Romania ca o garantie a independentei BNR?

PS Nu venitul de 40 de mii de euro pe luna e criticabil, ci secretomania acestui venit. Ca sa nu mai vorbim ca mai nimeni in Parlament nu a stiut ca, inainte cu 2 luni de a primi al n-shpelea mandat de 7 ani, dl guvernator se pensionase. Si, sa nu uitam ca BNR, prin vocea consilierilor multipli ai dlui guvernator, a solicitat ca masuri de austeritate taierea pensiilor, a indemnizatiilor si a salariilor bugetatorilor, avand grija, totusi, ca pensiile si salariile cumulate ale sefimii BNR sa creasca in ritm ametitor pe vremea crizei (mai ales pe vremea crizei, asa cu spune Lucian Isar).”, a scris Gheorghe Piperea pe contul său de Facebook.