ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patronatul Băncilor din România a trimis o scrisoare Consiliului Superior al Magistraturii și celor 15 Curți de Apel din țară, în care îi critică pe judecători că "se pronunță contra legii" în procesele dintre bănci și clienții lor, anunță Știrileprotv.ro.

În plus, bancherii se oferă să le țină magistraților cursuri despre activitatea lor, ca să-i ajute să judece "corect". Asociațiile de clienți critică vehement inițiativa, catalogând-o drept o imixtiune în actul de justiție.

Scrisoarea Consiliului Patronatelor Bancare din România are 16 pagini și e adresată președintelui CSM, Ministrului Justiției și șefilor Curților de Apel din țară.

Steven Van Groningen, președintele asociației de bănci, și-a pus semnătura pe această scrisoare. Acesta reclamă "practica neunitară" din instanțe în procesele cu clienții.

"Pentru că aceste instanțe se pronunță în contra legii, băncilor li se încalcă drepturi legitime și prin aceasta pot înregistra prejudicii majore".

Ca soluție, băncile propun "educarea" judecătorilor.

"Ne exprimăm disponibilitatea de a vă pune la dispoziție, în cadrul programelor de pregătire, specialiști din diverse zone de activitate ale instituțiilor de credit, cu scopul de a familiariza reprezentanții puterii judecătorești cu specificul și particularitățile produselor financiar-bancare și a activității bancare în general."

"Acea scrisoare este un abuz incredibil. Își permite ca să sugereze, să ceară efectiv instanțelor de judecată să judece așa cum hotărâsc ei în procese în care ei sunt parte. Noi vom face adrese către toate instituțiile și așteptăm să se ia măsuri concrete.", a spus Ion Robu, reprezentant al Grupului Clienților cu Credite în franci elvețieni.

Și deputatul Daniel Zamfir susține că demersul este abuziv și va sesiza instituțiile statului.

"Toată această formă de presiune vine în contextul în care Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să se pronunțe cu o speță extrem de importantă, aceea a înghețării cursului, or acest lucru este inadmisibil.", a spus Daniel Zamfir, deputat PNL.

"Au mai fost astfel de solicitări dar nu într-o formă atât de categorică. Dacă am chema băncile la astfel de pregătiri profesionale, ceea ce mi se pare exagerat, ar trebui să chemăm și asociațiile pentru protecția consumatorilor. Acest îndemn cum că ne pun la dispoziție specialiști, nu își are rostul.", a spus Horațius Dumbravă, judecător, membru CSM.

În Carta Națiunilor Unite, principiul independenței justiției arată că: "judecătorii trebuie să soluționeze în mod imparțial cauzele deduse judecății, în baza faptelor și în conformitate cu legea, fără niciun fel de restricții, influențe neadecvate, sugestii, presiuni, amenințări sau amestecuri, fie ele directe sau indirecte, indiferent din partea cui ar veni și pe ce motiv."P