ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit despre gaura din buget pe care PSD susține că a lăsat-o guvernarea Cioloș, că este vorba și de un război politic. „Aceasta este însă doar suprafața lucrurilor, întrucât în esență este o problemă economică mai gravă, de structură", a spus acesta.

Mircea Coșea a mai spus că ideea este explicată prin tipul de politică bugetară pe care îl avem.

„Este o politică bugetară învechită, foarte învechită care nu respectă în niciun fel standardele europene. Este o politică bugetară de tip contabil care face o analiză pe deficit în mod absolut aritmetic: cât avem, cât luăm și cât facem. Nu există o analiză a distribuției banilor și a efectelor lor, în sensul că un leu adus la buget câți lei aduce el dacă este investit sau pus la dispoziția unor programe sociale", a spus profesorul de economie pentru Realitatea TV.

Acesta a afirmat că în cazul de față avem un exemplu clar al acestor lipsuri, pentru că prognozele care se fac în legătură cu încasările la buget pornesc de la niște parametri care nu sunt întotdeauna corecți.

„Ei au la bază o prognoză care merge într-o direcție ascendentă plecând de la ideea că ritmul de creștere economică ar trebui să aducă și un spor de colectare la buget, ceea ce nu este adevărat", a mai spus profesorul de economie.

„Ce au făcut tehnocrații? Au plecat de la un buget care era consolidat, în sensul acoperirii prin venituri, și pe el au brodat fel de fel de activități crezând că banii vor veni conform unor progneze extrem de optimiste și greșite, întrucât nu s-au luat în calcul două lucruri: angajamentul pe care Guvernul tehnocrat l-a avut la fondurile comunitare europene a fost total neglijat și politica ANAF care începând din 2010-2011 și mai ales 2014 și 2015 a fost de o violență rară care a făcut ca masa de impozitare să se reducă prin dispariția a peste 400.000 de întreprinderi mici și mijlocii prin blocarea conturilor", a mai declarat Mircea Coșea, adăugând că tehnocrații trebuia să știe că progniza nu avea cum să fie realizată. „Și cred că l-au știut", a completat acesta.

Mircea Coșea a mai spus că ceea ce este de condamnat nu este apariția unui găuri în buget, întrucât aceasta nu există, ci este de condamnat hotărârea politică pe care Guvernul tehnocrat a avut-o de a trece de la o rectificare pozitivă când știau că nu au acumulările la buget la nivelul prognozat.

„Deci au utilizat alți bani pentru a realiza două lucruri care trebuie analizate cu o mai mare atenție. Se trece cu vederea că la încheierea mandatului tehnocrații au plătit 500 de milioane de euro pentru plata TVA-ului. Întrebarea este cui au plătit acest TVA. Cine sunt aceste întreprinderi care au beneficiat de acest lucru? Aici trebuie văzut dacă nu există un clienterism politic. În al doilea rând, au fost dați bani la primării pentru a fundamenta suportul electoral", a mai explicat Mircea Coșea.