ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marți a fost inaugurat Muzeului Tezaurului de la Mănăstirea Tismana. Este locul unde aproape 180 de tone de aur al BNR și 2,7 tone de aur polonez au fost depozitate, în perioada septembrie 1944 - ianuarie 1947.

Transportul aurului la Tismana a fost realizat prin operațiunea secretă Neptun, la care a participat BNR, Armata Română și Biserica.

La Tismana a fost depozitat aproape tot aurul BNR din țară și tot aurul polonez păstrat în perioada războiului, între 1939 si 1947, de către BNR.

În discursul prilejuit cu acest eveniment, Mugur Isărescu a evitat să pronunțe numele celui care a cerut BNR să pună la adăpost tezaurul. Este vorba despre Mareșalul Ion Antonescu, cel care a fost inițiatorul și coordonatorul acestei operațiuni, după cum spune Ion Cristoiu.

"De ceva timp, Mareșalul Antonescu e la index în România.Din cauza asta, una dintre cele mai complicate perioade din Istoria României septembrie 1940 – 23 august 1944 e ocolită chiar și de istorici. De cât să calce pe bec, istoricii preferă să nu vorbească. La fel ca pe vremea comunismului. Dacă voiai să n-ai bătăi de cap, ocoleai subiectele care te-ar fi putut aduce în conflict cu poziția oficială", spune Cristoiu.

"Pentru domnul Guvernator, Mareșalul Antonescu nu există în Operațiunea Tezaurul BNR! Pentru a-i ieși această grosolană falsificare a istoriei naționale, Mugur Isărescu apelează la o șmecherie ieftină. Reduce operațiunea, care cuprinde în chip necesar Hotărârea Mareșalului de a pune la adăpost Tezaurul, transportarea Tezaurului în secret, să nu știe nici nemții, doar la mutarea în peșteră.

Dar chiar și această operațiune e falsificată, deoarece e pusă exclusiv pe seama funcționarilor BNR de la vremea respectivă, când un rol deosebit la avut premierul Constantin Sănătescu. Astfel, falsificată Istoria, tânărul de azi, care l-a urmărit pe Mugur Isărescu, rămâne convins că, în 1944, BNR, cu de la sine putere, fără să știe Mareșalul Antonescu a transportat la Tismana (cu cârca?!) 200 de tone de aur.

De ce nu suflă o vorbă Mugur Isărescu despre Mareșalul Antonescu?

Pentru că ar fi fost obligat să spună ceva bun despre o personalitate contradictorie prezentată de propaganda oficială de azi drept un Monstru. Dacă ar fi spus în chip corect că Operațiunea a fost inițiată și coordonată de Mareșal, tânărul de azi ar fi tresărit, întrebându-se uimit: Cum adică acel criminal de Antonescu în loc să-și pună ceva parale deoparte în străinătate, pentru a duce o viață de lux în Spania sau Portugalia, cum ar fi făcut mulți dintre liderii postdecembriști, se preocupa de soarta Tezaurului BNR?", încheie Ion Cristoiu.