ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O multinațională din domeniul farma a adus prejudicii de circa 44,4 milioane lei (10 mil.euro) statului român prin sustragerea de la plata TVA, compania prestând în România servicii de marketing, promovare și autorizare pentru firma mamă din spațiul UE pe care le-a facturat ca și când activitatea s-ar fi desfășurat în țara respectivă, a anunțat luni ANAF într-un comunicat.

Prejudiciul a fost constatat de inspectorii Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) care au verificat activitatea firmei specializate în comerțul cu produse farmaceutice. În iulie 2016, DGAMC a sesizat organele de urmărire penală pentru asigurarea recuperării prejudiciului.

Potrivit ANAF, societatea a beneficiat în străinătate pe nedrept de scutire la plata TVA, cu intenția de a se sustrage de la plata taxei pe valoare adăugată în România.

De asemenea, aceeași multinațională a făcut plăți către agenții de turism pentru participarea unor medici și farmaciști la evenimente interne și internaționale de specialitate și către firme pentru organizarea de evenimente medicale (congrese, conferințe, cursuri, simpozioane, forumuri, apariția unor publicații ș.a.). Pentru aceste servicii a solicitat deducerea TVA și le-a prezentat sub forma unor acțiuni de sponsorizare și donație cu toate că acestea au fost puse la dispoziție în mod gratuit, fiind realizate de companie pentru promovarea produselor pe piața românească.

În acest mod s-a evitat și colectarea TVA aferentă medicamentelor acordate gratuit ca și donatii către spitale, cămine, fundații sau ca mostre către medici, dar care, în fapt, au fost acordate în scopul efectuării ulterioare de comenzi către distribuitorii de medicamente.

ANAF nu a făcut public numele firmei, invocând secretul fiscal. Nu același lucru se întâmplă însă cu micii contribuabili care sunt postați pe pagina de internet a instituție pe "lista rușinii".