ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Mihai Tudose a declarat miercuri că există posibilitatea de a face publice date despre anumite bănci care își externalizează profiturile astfel încât „să înțeleagă românii că, dacă lucrează cu banca aia, ăia ne fură”.

„Nimeni nu poate să înțeleagă că o instituție bancară funcționează 5-7-10 ani consecutiv în care e în pierdere. Pe clădirea scrie că e bancă, nu Crucea Roșie sau o instituție de caritate. Sediile arată binișor spre foarte bine, salariile sunt bune spre foarte bune. Domniile lor dovedesc o imaginație debordantă în a-și externaliza profiturile. Nu mai merge”, a spus Mihai Tudose. 

El a precizat că ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a avut deja o discuție cu reprezentanți ai băncilor care activează în România privind profiturile realizate și că acestea au câteva săptămâni ”să-și regândească strategia”.

În caz contrar, există posibilitatea adoptării unor măsuri specifice pentru domeniul bancar, inclusiv prezentarea publică a unor date despre anumite bănci.

„Venim cu diverse lucruri pe reglementări fiscale, țintite pe domeniu. Mai mult, chit că este secretul bancar, eu îmi asum la un moment dat să fac publice niște date. Dau un exemplu-două de bănci. Știu că o să o pățesc, dar am să o fac ca să înțeleagă românii că, dacă lucrează cu banca aia, ăia ne fură și că, din 40 de bănci, avem 20 de bănci bune, 19 care-și revin și una care continuă să creadă că e mai deșteaptă decât noi, românii”, a spus Tudose.

Șeful Guvernului a spus că băncile „au profitat natural” până acum de reticențele statului român de a cerceta mai îndeaproape situațiile lor financiare, însă situația nu mai poate continua. „O să găsim mecanisme să înțeleagă toată lumea că s-a terminat vacanța”, a conchis Mihai Tudose.