ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rezultatele publicate vineri seară arată că banca italiană Monte dei Paschi, banca austriacă Raiffeisen, banca spaniolă Banco Popular și două din principalele bănci irlandeze au obținut cele mai slabe rezultate, transmite Reuters citată de Agerpres.

Prin aceste teste de stres s-a dorit simularea mai multor scenarii defavorabile pentru bănci și urmărirea modului în care acestea reușesc să se descurce. Au fost testate 51 de bănci din zona euro. "Deși recunoaștem majorările de capital semnificative făcute până acum, acestea nu reprezintă automat un certificat de sănătate. Mai sunt multe de făcut", a declarat președintele Autorității Bancare Europene (EBA), Andrea Enria.

EBA a analizat modul în care s-ar comportă băncile în cazul unui șoc economic care ar dura trei ani și a ajuns la concluzia că banca italiană Monte dei Paschi, cea mai veche banca din lume, ar rămâne cu o rată a capitalului de baza de minus 2,44%. Pragul minim fixat pentru trecerea testelor a fost o rată a capitalului de baza de 5,5%. La fel că și Monte dei Paschi, banca irlandeză Allied Irish Banks s-a situat sub prag, cu o rată a capitalului de baza de 4,31%.
S-a urmărit de asemenea câte bănci ar fi capabile să mențină o rată a capitalului de baza de 7%, pragul care în mod normal declanșează o depreciere a obligațiunilor emise de bănci, arată Agerpres. Potrivit EBA, grupul bancar spaniol Banco Popular, Bank of Ireland și grupul bancar austriac Raiffeisen au terminat testele sub acest prag cu rate ale capitalului de baza de 6,62%, 6,15% și respectiv 6,12%.

La debutul testelor, toate cele 51 de bănci aveau o rată agregată a capitalului de baza de 12,6%. La finalul testului această rată a scăzut la 9,2%, ceea ce presupune o diminuare a capitalului cu echivalentul a 226 miliarde de euro.
Pentru prima dată testele derulate de EBA au inclus și impactul unor riscuri precum amenzile și înțelegerile în justiție asupra capitalului băncilor (pierderi potențiale de 71 miliarde de euro ). Cel mai mare impact ar proveni însă de pe urmă pierderilor provocate de pe urmă creditelor, pagube care s-ar ridica la 350 miliarde de euro la toate băncile testate.