ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Taxele și impozitele locale au început să fie achitate de către contribuabili, iar cei care plătesc anticipat, până la 31 martie 2017, primesc o reducere de 10%. Nivelul impozitelor a rămas același în Capitală, în timp ce în unele orașe din țară se înregistrează o ușoară scădere a acestora.

Taxele și impozitele locale pentru locu­ințe și autoturisme nu au suferit modificări în București față de anul trecut, după cum arată o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București (CGMB). Au avut loc câteva schimbări totuși, însă acestea vizează taxa pentru locurile de parcare, care variază între 0,02 lei/mp/zi și 0,05 lei/mp/ zi, în funcție de zonă, și pentru care, spre deosebire de anii pre­cedenți, depunerea anuală a declarațiilor nu este obligatorie „dacă există deja un document de alocare a locului de parcare, fie că este aviz, acord sau contract”, potrivit aceluiași document.

În ceea ce privește modul de calcul al impozitelor, acesta a fost reglementat încă de anul trecut în raport cu Codul fiscal. Astfel, impozitul pentru locuințe nu se mai calculează în funcție de calitatea persoanei care deține imo­bilul (persoană fizică sau juridi­că), ci în funcție de destinația clădirii, respectiv rezidențială (locuință), nerezidențială (folosită în scop economic, precum sedii de firme sau persoane fizice autorizate, spații comerciale, cabinete etc.) sau mixtă (locuință și sediu social).

Impozitele pentru terenuri se calculează în funcție de rangul localității și de amplasament: intravilan sau extravilan, în timp ce impozitul pe mașini este calculat în funcție de capacitatea cilindrică a motorului. Modalitatea de calcul a taxelor și impozitelor locale din Capitală poate fi consul­tată la adresa http://www.impozitelocale1.ro/taxe2017.html.
Potrivit unei hotărâri tot a Consiliului General al Municipiului București, contribuabilii persoane fizice care își achită integral, cu anticipație, până pe 31 martie 2017, impozitul pe clădiri, terenuri și mijloace de transport beneficiază de o reducere de 10%.

Valoarea taxelor și impozitelor pe anul 2017 a fost stabilită în toate localitățile din țară încă de la sfârșitul anului trecut, în unele orașe fiind aprobate chiar impozite mai mici, cum este cazul Timișoarei și Iașiului. De exemplu, pentru timișoreni, impozitul pe clădiri pentru persoane fizice a scăzut la cota de 0,08%, de la 0,1%, iar pentru clădirile nerezidențiale se plătește doar 0,2%, de la 0,6%.

Legat strict de plata taxelor și impozitelor locale, reprezentanții municipalităților îndeamnă contribuabilii să utilizeze plata la infochioșcuri, prin e-banking, plata electronică prin POS, precum și cea prin intermediul site-ului www.ghiseul.ro. De altfel, modalitatea de plată online este tot mai folosită în ultimii ani. Numai anul trecut, în sectorul 1 al Capitalei, aproape o treime din contribuabilii persoane fizice și-au achitat taxele și impozitele locale cu cardul. „Dintr-un total de 174.774 de contribuabili persoane fizice, 50.268 și-au achitat anul trecut taxele și impozitele cu cardul, față de 42.982 în 2015”, după cum informează reprezentanții primăriei acestui sector, potrivit Agerpres.

Mai trebuie spus că anumite categorii de persoane fizice și juridice beneficiază de scutiri la plata taxelor și impozitelor locale. Veteranii și văduvele de război, persoanele persecutate politic sau deportate, persoanele cu handicap grav sau accentuat, persoanele încadrate în gr. I de invali­di- tate, respectiv reprezentanții legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat și ai minorilor încadrați în gr. I de invaliditate beneficiază de scutire la impozitul pe autoturisme, pe clădirile folosite ca domiciliu și pe terenurile aferente acestora.