ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia BNR de a-l onora pe Mihail Manoilescu, fost guvernator al Băncii Naționale din perioada interbelică, prin lansarea unei monede omagiale, a dat naștere unei reacții din partea ambasadei SUA la București.

Oficialii americani au transmis un comunicat prin care arată că Mihail Manoilescu a promovat și a contribuit activ la ideologia fascistă și sentimentul antisemit în România: "Manoilescu a promovat și a contribuit activ la ideologia fascistă și sentimentul antisemit în România, care în final au condus la cea mai întunecată perioadă a acestei țări".

Dacă BNR și-a pus cenușă în cap, precizând că analizează în prezent semnalele recente referitoare la această emisiune numismatică și că, în niciun caz și sub nicio formă, emisiunile numismatice ale BNR nu doresc "să rănească sentimentele nimănui", deputatul PNL Daniel Gheorghe a scris pe Facebook un mesaj extrem de dur la adresa lui Hans Klemm, ambasadorul SUA în România.

"Văd că domnul ambasador al Statelor Unite la București, excelența sa, Hans Klemm, se implică în lucruri care nu corespund deloc unui mandat de reprezentare diplomatică. Și mă refer aici la contactul cu politica internă de la noi, contact excesiv, în condițiile în care relația României cu Statele Unite vizează un parteneriat strâns în materie de apărare și siguranță națională, la care ar trebui să se adauge o serie de punți economice trainice și de perspectivă în domenii care țin de interesele de dezvoltare ale ambelor națiuni. Un ambasador al unei națiuni aliate acreditat într-o țară suverană nu dă indicații asupra legilor propuse spre dezbatere Parlamentului, nu trimite semnale spre partidele politice din țara respectivă și nu emite somații cu privire la expunerea publică de către instituții ale României a moștenirii științifice ori culturale a unor personalități istorice controversate ale căror gândire politică nu o împărtășim astăzi dar care au fost lichidate în închisorile comuniste de către ocupantul sovietic. Aș dori ca domnul ambasador Hans Klemm să înțeleagă că în România nu are de transpus în fapt vreo agendă politică a democraților americani și că românii i-au așteptat 50 de ani pe americani pentru valori precum libertatea, capitalismul economic ori pluralismul politic, iar nu pentru că duceau lipsa ,,tătucului,, după plecarea sovieticilor ori pentru că ar fi dornici să experimenteze relativismul moral ori etatismul bazat pe subordonarea individului mecanismelor abstracte și prin intervenția brutală a statului în viața privată în numele egalității", a scris Daniel Gheorghe pe Facebook.