ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Registrul Comerțului sunt înregistrate peste 200.000 de companii cu capital străin, dar mai puțin de 87.000 sunt active din punct de vedere juridic, după cum arată o statistică transmisă pentru „Adevărul" de ONRC.

Asta înseamnă că aproape 121.000 de firme străine - practic, șase din 10 - sunt în insolvență, dizolvare sau lichidare ori nu și-au depus un bilanț de activitate.

„Sunt considerate active, din punct de vedere juridic, persoanele juridice înregistrate în Registrul Comerțului care nu și-au declarat suspendarea activității și nu se află în nici una din stările ce pot duce la pierderea personalității juridice. Din numărul total de persoane juridice înregistrate în Registrul Comerțului au fost excluse persoanele juridice cu suspendare temporară a activității, sucursalele fără personalitate juridică, persoanele juridice radiate, persoanele juridice aflate în dizolvare, lichidare, reorganizare judiciară, faliment, insolvență", a precizat ONRC.

În România funcționează în total 796.576 de societăți comerciale active din punct de vedere juridic, iar în acest caz putem spune că firmele străine active (cele 86.248 amintite mai sus) reprezintă doar 10% din „populația" businessului românesc. Alte statistici arată că firmele străine ar reprezenta mai mult de 25%, însă acum se vede că, de fapt, avem de-a face cu mii de fantome.

Mai multe rapoarte referitoare la comportamentul companiilor străine în România au scos la iveală faptul că acestea realizează vânzări net superioare celor românești (deși sunt mult mai puține ca număr), însă randamentul lor lasă de dorit. Dar asta nu pentru că ar avea un management defectuos (dimpotrivă!), ci pentru că și-au dezvoltat mecanisme prin care banii câștigați în România sunt trimiși - ocolind Fiscul - în țările de origine, scrie Adevărul.ro.

La nivel național, firmele cu capital privat autohton au raportat profituri cu 23% mai ridicate decât cele cu capital străin (+1,3 miliarde de euro în 2014) și, în același timp, firmele cu capital străin au înregistrat pierderi mai mari cu 18% decât cele private autohtone (+0,7 miliarde de euro). Iar contribuția la valoarea adăugată brută a capitalului autohton este de trei ori mai mare comparativ cu a capitalului străin (două miliarde de euro), arată datele centralizate de Banca Națională și Ministerul Finanțelor.

Însă, potrivit studiului „După 20 de ani: schimbări structurale în economia României în primele decenii postdecembriste", realizat de reprezentanții băncii centrale, firmele cu capital majoritar autohton, deși dominante ca număr, au o forță economică tot mai scăzută în comparație cu firmele care au capital majoritar străin.

Astfel, firmele cu capital majoritar străin și-au majorat semnificativ - în detrimentul celor cu capital românesc - aportul la valoarea adăugată brută, de la 33% la 44% în intervalul 2003-2014. Concomitent, ponderea deținerilor de active totale a firmelor străine a crescut de la 25% la 40%, iar cota la generarea de cifră de afaceri a urcat de la 30% la 43. În fine, ponderea firmelor străine în numărul total de salariați a crescut de la 18% la 26% în același interval.