ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Erste Group, Andreas Treichl, a declarat că grupul austriac Erste este obișnuit cu atacurile unor politicieni împotriva companiilor sau băncilor multinaționale, însă nu crede, totuși, că politicienii români sunt atât de iresponsabili încât să pună în pericol cea mai mare sursă de finanțare a economiei românești.

„Suntem obișnuiți. Dacă sunteți din România, credeți că (astfel de acuzații) au loc doar în România. Ne-am obișnuit să facem față la schimbări ale mediului politic. Trebuie să țineți seama de un lucru: BCR este o bancă românească și are sarcina de a finanța economia românească. 99% dintre angajații BCR sunt români, 99% dintre clienții BCR sunt români, iar BCR este cea mai mare bancă din țară”, a afirmat Treichl, în conferința de prezentare a rezultatelor anuale ale grupului, desfășurată la Viena.

„Nu cred că politicienii din România sunt atât de iresponsabili încât să se joace cu cea mai mare sursă de finanțare din țară. Nu sunt îngrijorat, am o perspectivă pozitivă asupra României”, a completat președintele Erste.

Șeful Erste Group a vorbit în termeni laudativi despre economia românească, ce a înregistrat în 2016 cel mai înalt ritm de creștere din regiunea pe care operează, de 4.8%.

„Rata șomajului este mai mică acum în România decât în Austria”, a subliniat Treichl.

Întrebat despre retorica în creștere din mai multe state din estul Uniunii Europene împotriva companiilor sau băncilor multinaționale, șeful Erste a menționat că intrarea băncilor străine pe piață a avut un efect benefic.

„În Cehia, cele mai mari trei bănci sunt deținute de entități din străinătate, iar Cehia are unul dintre cele mai bune sisteme financiare din întreaga Europă. În alte state, unde băncile au fost păstrate forțat sub controlul guvernului sau al altor entități locale, sistemul bancar a trecut prin probleme uriașe. Cea mai mare parte a sectorului bancar grec este controlat de entități grecești. Care sistem bancar este mai bun, cel grecesc sau cel ceh?”, a spus Treichl.

Potrivit șefului Erste, soliditatea sectorului bancar nu are legătură cu naționalitatea acționarilor.

„O bancă nu este condusă de acționari. (...) O bancă este condusă de management. Industria noastră este o industre în care naționalismul nu trebuie să aibă niciun rol, iar politicienii care nu înțeleg asta ... nu înțeleg”, a mai spus Treichl.

Erste Group deține Banca Comercială Română (BCR), cea mai mare bancă după active și portofoliu de credite din România.