ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea de Conturi, instituție care a blocat activitatea băncilor pentru locuințe din România în urma unui control desfășurat în toamna anului trecut, a sesizat Direcția Națională Anticorupție în lua iunie 2016, printr-o sesizare comună împotriva celor două bănci de profil și a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, instituții pe care le acuză de un prejudiciu total de 384 milioane lei în derularea sistemului de economisire-creditare susținut de către stat, arată un document al Curții de Conturi.

În 2015, două echipe diferite ale Curții de Conturi au făcut controale la cele două bănci pentru locuințe de pe piață, iar concluziile lor au fost incluse într-un raport al instituției.

Potrivti proceselor verbale, Curtea de Conturi a constatat prejudicii de 268,78 milioane lei la BCR Banca pentru Locuințe, de 59,97 milioane lei la Raiffeisen Banca pentru Locuințe și de 55,09 milioane lei la Ministerul Dezvoltării, valoarea totală a prejudiciilor din acest caz fiind de 383,8 milioane lei (85,3 milioane euro, la cursul actual), potrivti Curții de Conturi.

Potrivit raportului instituției care face auditul instituțiilor publice din România, "s-a constatat acordarea nelegală a primei de stat pentru clienți persoane fizice - copii minori (cu vârsta sub 18 ani) care nu erau îndreptățiți să primească această primă de stat, prin acordarea de contracte de economisire-creditare cu părinții acestora în calitate de reprezentanți legali”.

Pe baza acestor acuzații, Curtea de Conturi a sesizat DNA.