ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bugetul pe anul 2017 a fost adoptat de Parlament și promulgat de președinte, însă ca în fiecare an statul român este nevoit să se împrumute pentru a acoperi nevoile bugetare.

Gheorghe Piperea anunță că statul român tocmai s-a împrumutat cu 300 de milioane de lei de la bănci, sub formă de obligațiuni emise pe 10 ani, la un randament de 4,07% pe an.

Avocatul susține că această dobândă este foarte mare în comparație cu dobânzile oferite de bănci populației pentru depozite, care în medie sunt de 0,6% pe an la lei. Acesta propune Ministerului Finanțelor să emită obligațiuni și titluri de stat pentru a fi cumpărate de populație, și să ofere o dobândă la jumătate din cea pe care o plătește statul băncilor, iar în acest fel ar câștiga ambele părți: statul nu ar mai plăti către bănci o dobândă mare din banii cetățenilor, iar cei care vor cumpăra titluri de stat vor obține o dobândă de cel puțin trei-patru ori mai mare decât la bancă.

„Statul roman tocmai s-a imprumutat 300 de milioane de lei de la banci, sub forma de obligatiuni emise pe 10 ani, la un randament de 4,07% pe an.
Evident, nu se va opri aici. Suma de care vorbim este un micut aperitiv, fata de cele cca 15 mld euro necesare pentru sustinerea cheltuielilor bugetare si a investitiilor prognozate in bugetul anual 2017. Si nici dobanda nu se va opri din crestere, data fiind cresterea riscului de tara, care evolueaza in sus, dar putin vizibil, pe fundalul turbulentelor din ultima luna.
Am facut o verificare a dobanzilor pe care bancile le platesc pentru depozitele in lei ale populatiei. Plaja incepe de la 0,30%, la ING si 0,35% la BCR (lucratorii deosebit de inteligenti din marketingul acestei banci au denumit acest depozit "succes BCR" ...) la 1,35% pe an la banci mici sau de nisa. Exista si un depozit cu 2% dobanda, dar este oferit de o banca de care inca nu am auzit - TBI Bank. In regula generala, bancile mari, sistemice, au dobanzi de 0,6-0,75%.
Iar la depozitele in euro si dolari, dobanzile sunt si mai mici, tinzand catre 0,1% pe an. Exista chiar o banca - unde am eu insumi un depozit in dolari, deci va vorbesc din experienta - care acorda o dobanda de 0,01% anual...
A se observa ca depozitele in lei ale populatiei sunt de cca 100 de mld lei (25 mld euro) iar cele in valuta sunt echivalentul sumei de cca 86 mld lei (20 mld euro).
Nu va cer voua sa faceti o comparatie intre o dobanda la depozite in lei ale populatiei de 0,6% pe an si o dobanda comerciala de 4,07% pe an incasata de la Statul roman (adica de la noi) pentru aceste obligatiuni, ci le cer decidentilor din guvern, mai ales celor din Ministerul Finantelor. Chiar daca, raportat la aceasta cifra de afaceri de 300 de milioane de lei, cheltuielile deductibile ale bancii, cu tot cu dobanzile achitate deponentilor, ar fi de 1% anual in urmatorii 10 ani, tot ne-ar rezulta o rata de profit de 300%. Daca s-ar achita un impozit pe acest profit brut de 16%, aparent, ar fi un mic castig si pentru Statul roman (si o micuta consolare pentru noi, "turcii" care platesc). Doar ca acest impozit brut devine insignifiant in momentul in care el este covarsit de pierderile din anii anteriori reportate cu titlu de cheltuieli financiare deductibile (iar bancile romanesti, pana in anul 2015, au avut credite neperformante si de 30% pe intregul sistem, al doilea cel mai mare nivel din Europa) sau cu titlu de preturi de transfer.
Pe de alta parte Guvernul, dar mai ales noul Ministru al Economiei, dl Tudose, ar trebui sa isi puna aceasta intrebare: de vreme ce, practic, bancile se ocupa acum doar cu creditul Prima casa (un ajutor de stat ilegal acordat, an de an, bancilor si dezvoltatorilor imobiliari, constand in garantia de stat pentru jumatate din valoare acestei "prime" case) si doar cu creditarea Statului roman, cand o sa inceapa sa se ocupe si cu creditarea economiei? Sau, mai precis, cand o sa poata si companiile, inclusiv cele publice, sa spere ca vor primi credite si atentie din partea sistemului bancar?

Revin cu propunerea pentru dl Viorel Stefan, ministru al finantelor: emiteti obligatiuni si titluri de stat pentru a fi cumparate de populatie si puneti-le pe bursa pentru a scoate din letargie acest instrument al capitalismului (care in Romania este sublim, dar lipseste aproape cu desavarsire). Cetatenii romani, in loc sa isi tina banii in banci pentru castiguri de doi lei (literalmente, la un depozit de 1000 de lei se poate castiga din dobanda la depozitul bancar 1,2-2 lei, asa cum rezulta din link-ul atasat) si in loc sa stea cu frica in san ca depozitele lor bancare ar putea fi oricand confiscate pentru a se salva banca - zombi la care si le tin, ar putea sa cumpere obligatiuni sau titluri de stat, cu siguranta constitutionala a garantiei realizarii creantei contra statului, si cu o dobanda rezonabila de 2-2,5% pe an. Plus sentimentul (care nu merita bagatelizat) ca fac ceva important pentru tara.

PS: Asa cum constata Radu Sovianii in articolul din Bursa, bancile au cumparat aceste obligatiuni de 300 de milioane doar in nume propriu, nu si pentru clienti.”, a scris Gheorghe Piperea pe contul său de Facebook.

 

Statul roman tocmai s-a imprumutat 300 de milioane de lei de la banci, sub forma de obligatiuni emise pe 10 ani, la un...

Posted by Gheorghe Piperea on 23 Februarie 2017