ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"Jefuirea cetățenilor a primit undă verde chiar de la Curtea Europeană de Justiție. Mai exact, aceasta a stabilit că băncile pot fi salvate de la faliment prin confiscarea și utilizarea depozitelor clienților” scrie pe site-ul formațiunii politice în cauză.

Avertizarea aparține Partidului Ecologist Român care se raportează la reglementarea "bail-in” (acoperirea pierderilor băncilor din banii acționarilor și creditorilor-printre aceștia aflându-se și deponenții).

"O astfel de decizie periculoasă și perfidă transformă băncile mari, generatoare în multe cazuri de înșelăciune și șarlatanie, în instituții supreme, intangibile, mai puternice decât statul în sine. Dacă până acum bancherii, chiar dacă nu pierdeau nimic, măcar erau puși sub controlul statului, prin hotărârea Curții de Justiție bancherii nu sunt sancționați, nu suportă consecințe și nici nu sunt controlați. Dreptul la proprietate este desființat iar siguranță financiară a cetățenilor este aruncată în aer.

Considerând că cetățenii sunt mai importanți decât băncile și statul național mai important decât deciziile aberante ale Comisiei Europene, Partidul Ecologist Român îi îndeamnă pe români să își retragă banii din bănci” se arată în comunicatul PER. 

În prezent, cel puțin la nivel teoretic, de această măsură (bail-in) sunt afectați doar deponenții cu depozite mai mari de 100.000 euro, plafonul de garantare la nivelul UE. Potrivit Fondului de Garantare a Depozitelor BancarW (FGDB), din cele 13.971.200 de depozite ale persoanelor fizice deschise la 29 de bănci participante la FGDB,  doar 24.919 sunt mai mari de 100.000 de euro.
 
Rămâne de văzut ce s-ar întâmpla dacă mai multe bănci mari ar avea probleme iar resursele fondului de garantare n-ar acoperi despăgubirile (chiar dacă sunt puțini, deponenții cu peste 100.000 euro cântăresc "greu”, marile averi fiind concentrate aici).