ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vasile Dîncu a comentat declarațiile lui Mugur Isărescu după ce acesta a lansat un avertisment privind legea dării în plată. Guvernatorul a declarat că BNR a identificat pentru prima dată un risc sever, pe fondul intensificării inițiativelor legislative din ultimele șase luni.

Dîncu i-a cerut acestuia să aducă argumente în ceea ce privește acest risc pentru că în anii trecuți legislația noastră a favorizat mai mult băncile.

"Eu m-am speriat când am auzit de riscul sistemic. Am căutat în acest raport un studiu, niște date cu care lucrează de obicei bancherii. M-aș fi așteptat ca specialiștii în economie să ne explice cum e cu riscul major în 2007 când venea criza. (...) În acest moment nu am găsit în argumentul Băncii Naționale acest risc major, care cică ar veni din legislație. Legislația noastră a favorizat băncile. Dacă ne uităm în anii trecuți, băncile au avut în anii trecuți profituri uriașe. Cred că mai trebuie să aducă argumente în ceea ce privește acest risc major", a spus vicepremierul Vasile Dîncu la Realitatea TV.

Reacția vine după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a spus că Banca Națională a României a identificat pentru prima dată un risc sistemic sever intern, pe fondul intensificării inițiativelor legislative privind reglementarea domeniului financiar-bancar în ceea ce proveștea legea dării în plată.

"În ultimele șase luni s-au intensificat inițiativele legislative care își propun să reglementeze domeniul financiar-bancar, prin intervenția în contractul dintre bănci și clienți. Una dintre ele este Legea dării în plată, iar în ultima formă adoptată sunt amendamente care corectează o parte din elementele semnalate, dar rămâne chestiunea de fond, pe care o reprezintă retroactivitatea, care se menține, dar și stabilitatea și credibilitatea cadrului legislativ", a declarat Mugur Isărescu.