ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ING Bank vede dobânzi în creștere până la finele anului 2018, pe fondul creșterii prețurilor, care vor determina banca centrală să crească dobânda cheie.

Dobânzile Robor la 3 luni, de care sunt legate creditele în lei cu dobândă variabilă, vor ajunge la 3,1% la finele lui 2018, de la circa 0,8% în prezent, estimează analiștii băncii olandeze.

Cei mai afectați vor fi cei care au credite prin Prima Casă, cel mai răspândit credit românesc, unde rata ar crește cu peste un sfert.

La un împrumut mediu (171.000 de lei) cu scadența în 25 de ani, rata de dobândă curentă este de 2,83% (marjă de 2 puncte procentuale), iar rata lunară de 795 lei. Rata lunară ajunge la 856 de lei la finele anului 2017, pe dobânda interbancară estimată de ING, și la circa 1.010 lei la finele lui 2018.

 Rata lunară crește astfel cu 27% în ceva mai puțin de doi ani. Calculul este unul estimativ, având în vedere că e făcut pe o medie a împrumuturilor. 

ING se așteaptă ca Banca Națională a României să înceapă ajustarea dobânzilor din piață începând cu ședința de politică monetară din iunie, scrie Profit.ro

Prima Casă a ajuns la circa 60% din volumul de credite pentru locuințe și a fost principalul produs al băncilor comerciale.

Creditul mediu în cadrul programului e de 38.000 de euro și peste 85% din credite sunt scadente între 20 și 30 de ani.