ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România are un nivel de concentrare al activității în rândul marilor firme mult mai ridicat decât celelalte țări din Uniunea Europeană. Cele mai mari 4.500 de companii din România, adică 1% din numărul total, concentrează aproape 67% din veniturile raportate de toate companiile active în anul 2015, în comparație cu Cehia – 51% sau Polonia 62%, scrie New Money.

De asemenea, potrivit statisticilor Coface, cele mari mari 10% din firmele românești dețineau, la sfârșitul anului 2015, aproape 91% din totalul veniturilor realizate de mediul de afaceri.

Nivelul de concentrare mult mai ridicat al veniturilor din mediul de afaceri românesc este explicat și prin diferențele de spirit antreprenorial relativ la țările din regiune, România deținând al doilea cel mai scăzut nivel, după Serbia, în ceea ce privește numărul de companii raportat la totalul populației. În total, în România erau 443.000 firme active și o pondere de 23 de firme la mia de locuitori, în condițiile în care Cehia are o medie de 140, Slovacia de 116, Ungaria de 60, Bulgaria de 55 și Polonia de 47.

Studiul mai arată că „99% dintre companiile active din România sunt încadrate în categoria microîntreprinderilor sau a companiilor mici și mijlocii (IMM). Deși aceste companii joacă un rol structural în economie, companiile din segmentul IMM înregistrează și cea mai precară situație financiară”.

Din datele prezentate de Coface reiese că „impactul crizei financiare s-a resimțit mai mult în rândul firmelor mici, care nu aveau rezerve financiare pentru a dispersa șocurile negative marcate prin scăderea veniturilor, creșterea costului de finanțare sau neîncasarea creanțelor. Cu alte cuvinte, cei bogați au devenit și mai bogați, iar cei săraci au sărăcit și mai mult”.

Alexandru Paleologu: Fundamentele Europei sunt de origine Balcanică. Ideea că poţi construi o Europă numai pe principii economice şi monetare este o barbarie