ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Declarațiile publice ale conducerii UDMR Bihor au devenit tot mai agresive. Tonul este preluat, zilele acestea, și pe panouri outdoor cu mesaje provocatoare, amplasate pe străzile din Oradea, în numele formațiunii aparținând minorității maghiare, care profită de faptul că oficial campania electorală nu a început, astfel că nu trebuie să justifice cheltuielile din așa-zisa perioadă de precampanie.

Un asemenea panou, amplasat pe strada Seleușului, îndeamnă practic la o revoltă fiscală, subliniind că banii orădenilor ar trebui să rămână în plan local, nu să ajungă în capitala României.
 
"Salvăm Oradea! De București. Taxele noastre să îmbogățească Ardealul. NU Capitala!", este mesajul asumat de UDMR.

Altele similare pot fi văzute în Cluj-Napoca.

Ce spun însă cifrele?

Fostul secretar de stat de la Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, a declarat că Bucureștiul este cel mai mare contributor net la bugetul de stat, mult mai are decât orice alt oraș din România.

În cazul Bucureștiului, doar 15-20% din banii virați la bugetul de stat din taxe și impozite se întorc la comunitate, estimează Gabriel Biriș. În cazul municipiului Cluj-Napoca, ponderea este în jur de 40%, apreciază fostul secretar de stat din Finanțe.

„Este vorba de câți bani dă la bugetul de stat și cât primește înapoi. De departe Bucureștiul are cea mai mică rată de întoarcere locală a impozitelor plătite de locuitori. Per capita știu că Bucureștiul stă cel mai prost. Dar mesajul (UDMR) este unul de divizare, nu e de unire. Și să salvăm ce?”, a declarat Biriș pentru Republica.ro, care a adăugat zâmbind că i „s-a părut ciudat că mesajul este în limba română”.

„Cu siguranță toate localitățile reședință de județ, orașele mari, de la București la Cluj, Oradea, Brașov, Iași, dau bani zonelor mai defavorizate, care primesc de la bugetul de stat mai mulți bani decât dau la buget. Categoric nu poți spune că Ardealul îmbogățește Bucureștiul, pentru că Bucureștiul este contributor net, dar dacă vrei poți spune că Ardealul îmbogățește Teleormanul, Vasluiul, care primesc mai mult decât dau la buget”, a spus și Dragoș Cabat, analist economic și unul dintre proprietarii companiei de consultanță Financial View.

Pe de altă parte, liderul UDMR Cluj, citat de presa locală, a declarat că mesajul de pe panoul publicitar se adresează atât maghiarilor, cât și românilor.

„Mesajul de pe panoul nostru publicitar nu implică vreo conotație segregaționistă. Dimpotrivă, mesajul se adresează atât maghiarilor, cât și românilor. Până la urmă noi promovăm un subiect despre care nu s-a mai vorbit. Autonomia administrativă și fiscală va aduce beneficii întregii comunități, și maghiarilor, și românilor. De altfel acest subiect a fost abordat de atâtea ori, inclusiv de politicieni români”, a spus liderul UDMR Cluj, Csoma Botond, citat de actualdecluj.ro.

Potrivit unor date trimise în 2012 de Ministerul Finanțelor la solicitarea Gândul, statul a încasat de la toate județele și Municipiul București taxe și impozite în valoare de peste 25,5 miliarde de euro. Către județe s-au întors de la bugetul de stat, sub forma cotelor defalcate din impozitul pe venit și din taxa pe valoare adăugată, circa 6,5 miliarde de euro.