ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși legea off-shore a fost adoptată, ecourile dezbaterilor din jurul acestui act normativ continuă. Analistul economic Dumitru Chisăliță a criticat dur prevederea ca titularii acordurilor petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore să aibă 25% români între angajați. Chisăliță spune că o astfel de prevedere este rușinoasă.

„După 162 de ani de pagini de istorie a petrolului și 110 ani de istorie a gazelor naturale: România este țara cu cea mai veche industrie de petrol din lume; pe teritoriul actual al României s-a dezvoltat a treia piață de gaze din lume; în România s-a construit prima conduct[ de transport gaze din Europa, prima sondă oblică din Europa, prima stație de comprimare gaze naturale din Europa, prima stație de reglare măsurare gaze naturale din Europa, a realizat primul export de gaze din Europa, a amenajat primul depozit de înmagazinare a gazelor naturale, a montat în premieră Europeană o stație de turbocompresoare pe conducte de transport etc. Parlamentul României adoptă o lege în care solicită că doar 25% din angajații să fie cetățeni români, neridicandu-ne nici măcar la pretențiile unor țări de pe continentul african”, susține Chisăliță.

După săptămâni de dezbateri, amendamente și retrageri, legea off-shore a fost adoptată  în plenul Camerei Deputaților și merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. Legea care reglementează condițiile de exploatare a rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră a fost susținut de toate partidele, cu excepția celor de la USR. Pe ultima sută de metri, PSD a acceptat un amendament al celor de la PNL, ALDE și UDMR, prin care investitorilor din Marea Neagră li se garantează că taxele nu vor fi schimbate pe parcursul derulării contractelor. Una dintre condițiile de bază puse de companiile din domeniu a fost stabilitatea fiscală pe tot parcursul unui eventual contract cu statul român. Cu alte cuvinte, taxele și redevențele, indiferent de condițiile din piață.