ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentarii liberali au inițiat un proiect de lege care nu mai dă dreptul persoanelor fără venituri să refuze de trei ori un loc de muncă până la încetarea acordării ajutorului social de către stat.

Liberalii consideră că de acest sistem au ajuns să profite persoane care dispun de resurse de trai. Potrivit legii în vigoare, ”persoanele apte de muncă, care nu realizează venituri din salarii sau din alte activități, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidența agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, pentru încadrare în muncă și nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de aceste agenții”.

Totodată, actuala legislație dă dreptul acestor persoane să refuze de trei ori ocuparea unui loc de muncă, stabilid că ”refuzul repetat de 3 ori al unui loc de muncă oferit și/ sau de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională conduce la încetarea dreptului la ajutorul social”. ”În România ne confruntăm cu o situație paradoxală: avem nevoie de forță de muncă, dar mulți dintre cei apți de muncă stau cu mâna întinsă, așteptând lună de lună ajutorul social oferit de stat sub forma venitului minim garantat. Practica ne demonstrează că majoritatea celor care primesc venit minim garantat sub formă de ajutor social refuză să meargă la muncă, preferând să stea acasă pe banii statului”, susține unul din inițiatorii proiectului, deputatul liberal Florin Roman.

Acesta arată că PNL vine în sprijinul autorităților locale și al agenților economici care au nevoie de forță de muncă și, în acest sens, proiectul de lege inițiat elimină articolul care permite refuzarea în mai multe rânduri a unui loc de muncă, astfel încât persoanele apte de muncă să accepte locul de muncă care li se oferă sub condiția că refuzul acestuia va duce la încetarea ajutorului social sub formă de venit minim garantat. PNL subliniază că propunerea sa se bazează pe datele statistice oferite de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

Conform acestora, la nivelul lunii decembrie 2016 numărul de beneficiari de drepturi curente era de 55.457, iar beneficiarii suspendați la sfârșit de lună erau 2.643. Pentru luna aprilie 2017, statistica indică  243.006 beneficiari de drepturi curente și 17.712 beneficiari suspendați la sfârșit de lună. Tot datele statistice arată că în România sunt circa 25.000 de persoane care beneficiază de ajutor social de peste 10 ani. ”PNL consideră că este absolut necesară schimbarea acestei situații, mai ales că, așa cum presa a relatat în numeroase rânduri, mulți dintre beneficiarii venitului minim garantat stau în vile și se plimbă cu mașini scumpe. Apreciem că ajutoarele sociale oferite de stat trebuie strict orientate către cei care au nevoie de ele, nu către cei care vor să înșele statul și stau lună de lună cu mâna întinsă la primărie, așteptând banii aferenți venitului minim garantat”, mai arată deputatul liberal. Legea actuală mai prevede însă că refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrag suspendarea plății ajutorului social.