ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grupul CEZ, din Republica Cehă, a anunțat că ia în calcul plecarea din România, informează România Liberă, citând presa din Bulgaria.

Anunțul a fost făcut de președintele companiei, Daniel Beneș.

„În cadrul acestei strategii noi, dorim să părăsim Bulgaria în următorii ani. Luăm în considerare un exit din România, din Turcia și ne gândim să părăsim Polonia, unde avem două termocentrale pe cărbune, pentru a diminua emisiile de dioxid de carbon ale grupului", a spus oficialul CEZ, într-un interviu pentru ziarul Hospodarske Noviny.

Benes a adăugat că vânzarea acestor active ar putea aduce companiei "mai multe zeci de miliarde de coroane".

El a amintit că CEZ are drept obiectiv creșterea EBITDA la 75 de miliarde de coroane (3,26 miliarde de dolari) în 2024-2025, de la 49,5 miliarde de coroane în 2018.

CEZ și-a încetinit încetul cu încetul expansiunea în Balcani în ultimii ani, după ce a investit masiv în regiune în urmă cu peste un deceniu.

În Bulgaria, CEZ se află deja în negocieri cu o companie locală, Eurohold, pentru a vinde activele de acolo, după o încercare eșuată de vânzare către o altă companie bulgară, anul trecut.

CEZ, companie care și acționariat de stat ceh,  a cumpărat, în 2005, Electrica Oltenia. Grupul deține și cel mai mare parc eolian terestru din Europa, de 600 de MW, de la Fântânele-Cogealac.

CEZ a anunțat că noua strategie se va concentra pe proiectele nucleare și bazate pe cărbune, pe modernizarea distribuției și îmbunătățirea serviciilor energetice de business în Republica Cehă și în țările vecine.