ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Articolul de lege ce prevede ca fiecare copil din România să primească la naștere de la stat o sumă echivalentă cu 500 de euro este de 6 ani în vigoare, dar niciun copil nu a beneficiat de banii cuveniți.

Motivul pentru care banii nu au fost acordați copiilor este deoarece legea nu a fost niciodată aplicată până în prezent.

Legea urmează să fie aplicată retroactiv în sensul că toți copiii români ce au fost născuți după 9 februarie (când a intrat legea în vigoare) vor primi cei 500 de euro.

Pentru a putea încasa banii, fiecare părinte trebuie să deschidă la Trezorerie un cont pentru copilul său. Minorii vor avea acces la banii respectivi doar după ce fac 16 ani. Mai exact, tinerii vor primi banii începând cu anul 2027.

"Statul sprijina dreptul la învățare pe tot parcursul vieții prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de BNR și valabil la data plății, fiecărui copil cetățean român, la nașterea acestuia (...) se acordă tuturor copiilor născuți după data intrării în vigoare a prezentei legi", se arată în Legea Educației din 2011.

Potrivit legii, banii respectivi pot fi cheltuiți doar pentru educația tinerilor.

Guvernul Grindeanu anunță că are de gând să acorde ajutorul financiar pentru educație din luna martie.