ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Leșinuri în masă ale angajatelor unor fabrici din Cambodgia care fac încălțăminte pentru branduri populare precum Nike, Asics si Puma, relatează The Guardian.

Oamenii angajați pe termen scurt sunt forțați să lucreze 10 ore pe zi la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, relatează The Guardian.

Potrivit sursei citate femeile care lucrează în fabricile cambodgiene pentru branduri precum Puma sau Nike au suferit leșinuri în masă din cauza condițiilor de muncă.

În ultimul an, peste 500 de angajați din 4 fabrici care lucrează cu Nike, Puma, Asics și VF Corporation au fost spitalizați.

Potrivit The Observer și Danwatch, un grup de investigații jurnalistice danez, femeile care au leșinat lucrau 10 ore pe zi, șase zile pe săptămână și au povestit că se simțeau extenuate și flămânde.

Un alt factor de oboseală este dat de temperaturile ridicate. În 3 fabrici se lucrează și la 37 de grade Celsius. De altfel țara nu are fixată în lege o limită de temperatură pentru angajați.

Salariul minim lunar este echivalentul a 620 de lei și în funcție de orele suplimentare (cel puțin câte două pe zi) poate ajunge la 1000 de lei lunar.

Un alt factor de stres și oboseală printre angajați e acela că au contracte pe termen scurt.

Un reprezentant dintr-un sindicat al muncitorilor a povestit cum o femeie a suferit o criză lucrând la 37 de grade Celsius iar cazul ei a declanșat o „panică generală" printre angajați.

Contactate, cele 4 companii Puma, VF Corporation, Nike și Asics au declarat că investighează episoadele care au avut loc între noiembrie 2016 și martie 2017.

Nike a susținut că nu apelează la contracte pe termen scurt și că lucrează pentru a îmbunătății condițiile de lucru, instalând sisteme de răcire și aer condiționat pentru ca temperaturile să nu depășească 30 de grade Celsius în fabrici.

Puma a spus că a făcut recomandări în aceste situații, printre care oferirea de batoane energizante și controale medicale pentru angajați. Pentru moment încearcă să renunțe la contractele pe termen scurt pentru angajații cu o vechime de peste 2 ani.

Și celelalte două companii au promis să îmbunătățească condițiile de lucru.