ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O treime din gazul ars în fiecare zi în România vine din import, iar procentul ar putea crește în iarna care bate la ușă până la 40% spune președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. Motivul: gazul din import este mai ieftin. Facturile românilor nu vor scădea, însă, în această iarnă. Prețurile sunt înghețate până la 1 aprilie.

Liberalizarea din primăvară nu va aduce nici ea modificări în facturi, spun autorițile. Ar putea crește însă facturile la energie electrică. De la anul autoritățile vor să crească sprijinul pentru producătorii de energie verde.

Un megawatt oră este adus din import cu aproape 70 de lei, cu până la 20 de lei mai ieftin decât dacă ar fi produs în România. Asta nu înseamnă că românii vor plăti facturi mai mici la gaze. La consumatorii casnici prețurile sunt înghețate prin decizie a Executivului, până pe finalul lunii martie. Adică nici nu pot crește, nici nu pot scădea.

Nicolae Havrileț, președinte al ANRE: „La 1 aprilie Guvernul nu mai poate impune prețuri de vânzare a gazelor naturale și atunci practic intrăm în liberalizare în ceea ce privește achiziția gazelor de la producător.”

Practic, statul nu va mai stabili prețurile la care-și vând producția Romgaz și Petrom. Va avea, însă, în continuare un cuvânt de spus în ceea ce privește prețul la care ajung gazele către consumatorii casnici.

Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei: „Rămâne în continuare prețul reglementat la consumatorul final până în 2021. Deci să nu rămânem cu ideea că se aruncă în aer prețul la consumatorul final.”

Autoritățile promit că va rămâne la fel ca anul acesta. Ușoare creșteri ale prețurilor am putea avea la energia electrică în urma majorării sprijinului pentru producătorii de energie verde, așa-numitele certificate verzi.

Nicolae Havrileț, președinte al ANRE: „O creștere de 2 lei sau 3 lei în factura finală înseamnă foarte mult pentru investitorii care doresc să-și recupereze investițiile, dar înseamnă sub 1% creștere pe prețul final.”

La o factură de 100 de lei, 11 lei merg acum către producătorii de energie regenerabilă.