ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fondul Proprietatea suspectează Engie România (fostă Distrigaz Sud) că și-a externalizat profitul prin încheierea unor contracte de consultanță cu firma mamă (Gaz de France). A dat societatea în judecată, solicitând anularea unor contracte de 2,9 milioane de euro.

Fondul Proprietatea, acționar minoritar la ENGIE Romania SA, a depus o cerere de chemare în judecată în fața Tribunalului București împotriva membrilor Consiliului de Administrație și a directorilor ENGIE România SA pentru recuperarea daunelor cauzate Companiei prin aprobarea, încheierea și executarea contractelor de servicii de management și consultanță cu acționarul majoritar, ENGIE SA, în perioada 2011-2015.

Potrivit datelor aflate la dispoziția Fondului, în 2015, valoarea totală a acestor contracte de servicii de consultanță strategică și management s-a ridicat la o sumă estimată de 12,9 milioane RON (echivalentul a 2,9 milioane de euro.

Membrii consiliului de administrație și directorii împotriva cărora au fost inițiate acțiuni în justiție de către Fondul Proprietatea sunt Eric Joseph Stab, Grzegorz Gorski, Alain Marie Louise Janssens, Olivier Bloeyaert, Mihai Adrian Albulescu, Gelu Ștefan Diaconu, Maria Gabriela Horga, Pierre Marie Paul Chatain, Bart Josef Irma Boesmans, Valerie Marie Laure Limpens și Simona Claudia Dobre.

Aceste contracte au reprezentat, în opinia Fondului, un conflict de interese și o încălcare gravă a principiilor guvernanței corporative.