ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sunt de două ori mai scumpi în România ca în Germania castraveții murați ungurești sau angajații Kaufland România sunt de două ori mai incompetenți/hoți decât cei germani?

Un articol publicat pe site-ul nostru a stârnit multe comentarii și un drept la replică din partea companiei Kaufland. Pe scurt, era vorba despre un român ce a postat pe net două fotografii care înfățișează același produs-castraveciori murați ungurești, la Kaufland Turda din România și Kaufland Aachen, din Germania. 

Priviți cu atenție fotografia. Vedem două prețuri, exprimate în lei și euro pentru același produs, vândut în același borcan de 720 ml. Prețul în euro este de 1,69 iar cel în lei de 14,99 (prețuri psihologice). Faci conversia euro/leu la cursul zilei și descoperi că e de două ori mai scump în România. 

Ocazia cu care PR-ul companiei Kaufland ne-a trimis un drept la replică în care explică mecanismele economiei de piață și grija față de clienți (îl găsiți în textul original intregral), sugerând un proces dacă nu îl publicăm integral și nu facem corecțiile în text. 

Iată un pasaj. "În general, prețul unui produs diferă de la o țară la alta, acesta fiind calculat în baza unui cumul simultan de factori de ordin economic, legislativ și operațional, de aspecte ce pot ține de stocurile din magazinul respectiv sau de logistică. Un produs este întotdeauna mai ieftin în țara în care este făcut. De asemenea, și un produs românesc aflat la vânzare într-o altă țară va avea un preț la raft influențat de costurile de logistică pentru import”. Deci e economie de piață dragă consumator român, plus logistică, stocuri, etc. 

Nimeni de la Kaufland n-a observat și prețul per kilogram scris cu litere mici sub prețul per bucată. E vorba de 4,7 euro în Germania și 20,82 lei în România, prețuri aproximativ egale dacă facem conversia valutară.

Care să fie atunci explicația? O rezumă cel mai bine un cititor care a postat un comentariu în pagina articolului sub pseudonimul "Aristotel Costel”: "Este evidentă greșeala băietului de la Kaufland (România, n.n). Prețul per kilogramul de murături cu zeamă se aplică doar în România, unde un privat prost plătit și probabil competent pe măsura salariului, a trântit un preț la borcan. Profesionalismul celor de la Kaufland este evidențiat abia în răspuns. Nu identifica greșeală băietului, ci se apucă să formuleze propoziții despre macroeconomie și globalizare, dând apă la moară latrailor, autoetichetați "maiștri” în capitalism, pe tema raportului cerere-ofertă. De fapt, e vorba doar despre incompetență și/sau hoție (se poate prezuma, atât timp cât prețul afișat nu este de două ori mai mic, ci... mai mare)”.
 
Un alt cititor (ROME57) e chiar mai specific. "Orice borcan sau conservă are pe eticheta 3 valori: volumul, cu titlu informativ și nerelevant pentru preț, în cazul de față 720ml; greutate netă, adică lichid + castraveți ,în cazul de față 670gr; greutate netă scursă, adică castraveții, în cazul de față 360gr. Singurele date relevante pentru preț. Persoana care a calculat prețul borcanului bazat pe datele 20,82 lei/kg a făcut două greșeli: a confundat mililitri cu grame (prețul de baza e lei/kg și nu lei/l); a folosit date greșite pentru a calcula prețul, multiplicînd volumul borcanului (!) cu prețul de baza, adică 0,720ml x 20,82 = 14,99 în loc de 0,360gr x 20,82 = 7,49. Proba de calcul în Euro 0,360gr x 4,70 EUR = 1,69 EUR. Concluzie: prețul e dublu dintr-o greșeală de calcul și trebuie corectat. Corect e 7,49 lei"

În concluzie, stimat departament de PR de la Kaufland, n-ar fi mai bine ca, pe viitor, în loc să amenințați cu procesele să deschideți mai bine ochii? Iar după ce îi deschideți, să puneți o vorbă bună unde trebuie pentru sancționarea angajaților din magazinul Kaufland Turda care se ocupă cu etichetarea, neuitând sa presați pentru restituirea diferențelor de preț împreună cu scuzele companiei....?