ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Recoltatul stufului este o activitate tradițională, se desfășoară în beneficiul localnicilor, iar exploatarea în scop comercial a stufului e făcută de localnici. Această activitate asigură echilibrul ecologic. De la an la an, luciile de apă se restrâng, pentru că această resursă regenerabilă rămâne nerecoltată, iar acum sunt zone în care 90% din suprafața unui lac este acoperită de stufărișuri", a afirmat recent guvernatorul Rezervației, Bogdan Bulete, pentru Agerpres.

În prezent această activitate este periclitată după ce două firme specializate pe recoltatul ecologic al stufului a fost blocate în urma unui Fake News al presei progresiste comandate extern.

Site-ul cu comenzi și plăți externe G4 Media și postul Digi 24, mână în mână, au lansat la unison zvonul fără fundament că în cele două societăți este acționar fiul lui Paul Stănescu, Ștefan Sănescu, pentru a li se bloca subvențiile legale și activitatea.

În plină conferință de presă, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a fost chestionat pe această temă ca și cum ar fi fost o realitate.

Ministrul a fost silit să remarce public în timpul conferinței: „Nu știam că fiul domnului Paul Stănescu este în aceste societăți pentru care UE a dat aprobare pentru plata pășunilor cu stuf în România”, și a solicitat cercetarea situației.

Drept urmare, subvențiile au fost sistate, ilegal, pe baza unor articole care insinuau un fals. În urma investigațiilor s-a lămurit că Ștefan Stănescu și-a vândut de mult timp acțiunile la cele două firme.

Cu toate acestea, războiul surd existent la nivel subteran între PNL și PSD au făcut ca cele două societăți să rămână în aceeași situație, cu subvențiile blocate ilegal, în plin proces de culegere a stufului, o activitate absolut necesară pentru păstarea luciului apei în Deltă.

Practic, noul director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Ionuț Costin Lupu, instalat de puțin timp în funcția de la APIA de conducerea PNL, își depășește cu mult atribuțiile pe care i le confera functia. Mai mult, se poate vorbi chiar de abuz în serviciu, din moment ce își permite să intervină peste activitatea birourilor APIA locale, cele care își dau acceptul pentru intrarea dosarelor de subventii la plata, favorizând unele firme cu aceeași activitate în detrimentul altora. Este un fapt legal cunoscut că directorul general APIA nu are voie să se implice în dosare, cum pare că s-a întâmplat, prin aprobarea unor plăți și blocarea altora. Raspunderea totală este a celor de la județe, care lucrează și analizează dosarele, declarandu-le bune de plată, potrivit reglementărilor legale.

Documente certe ale APIA arată că deja au fost făcute plăți către alte societăți, în schimb, Ionuț Lupu nu plătește banii cuveniți celor două societăti, deși totul este legal și definitivat din punct de vedere al reglementarilor APIA. Pretextul fals inventat de presa progresistă cu comandă externă pare să fi venit la fix, exact la momentul numirii lui Lupu în funcție, moment aranjat de fapt cu o lună în urmă.

Ionuț Lupu nu este nici el străin de colaborări externe. El este medic veterinar, proprietar al 4000 ha de teren și președinte al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein din România dar în același timp se pare că se ocupă și de „certificatele de carbon” din partea firmei americane Cargill. Cu alte cuvinte nu este un expert în gestionarea fondurilor publice, așa cum era nevoie la APIA.

De fapt, după cum relevă ziarul Puterea, Lupu a ajuns într-un mod fraudulos la APIA, încă din 11 decembrie 2023. Anterior, Ionuț Lupu a fost consilier parlamentar în cadrul Cancelariei Președintelui Senatului, respectiv a șefului PNL, generalul Niculae Ciucă, unde fusese numit într-o singură zi în vara lui 2023, și de unde câteva luni mai târziu face cerere de transfer la APIA pe funcția publică de stat de consilier - funcționar public -, clasa I, grad profesional superior, vacantă în cadrul Direcției măsuri de piață, comerț exterior, Serviciul măsuri de piață, Compartimentul Zootehnie și relații contractuale.

Numirea este însă ilegală, pentru că un consilier parlamentar nu este funcționar public. Mai concret funcția de consilier al unui parlamentar, fie el și Ciucă, nu echivalează cu una de consilier de stat ca funcționar public. Mai mult, pentru a fi numit într-o poziție de conducere ca funcționar public trebuie să ai experiența necesară în domeniul respectiv.

Agenția Naționala a Funcționarilor Publici, subliniază în mod clar că NU TOȚI BUGETARII SUNT FUNCȚIONARI PUBLICI! CINE NU ESTE FUNCȚIONAR PUBLIC?” - atrage atenția ANFP, oferind exemplul  „personalul salariat încadrat la cabinetul demnitarului”, cazul lui Ionuț Lupu.

„CARE SUNT CONDIȚIILE MINIME DE VECHIME ÎN SPECIALITATEA STUDIILOR NECESARE OCUPĂRII FUNCȚIILOR PUBLICE?” - mai semnalează agenția:
    „Funcții publice de execuție
· un an pentru ocuparea funcțiilor publice de execuție de grad profesional asistent
· 5 ani pentru ocuparea funcțiilor publice de execuție de grad profesional principal
· 7 ani pentru ocuparea funcțiilor publice de execuție de grad profesional superior

     Funcții publice de conducere
· 5 ani pentru ocuparea funcțiilor publice de conducere de șef serviciu și secretar general al comunei, precum și a funcțiilor publice specifice echivalente acestora
· 7 ani pentru ocuparea funcției publice de conducere, altele decât cele prevăzute mai sus.”

Este evident că Ionuț Lupu nu întrunește aceste obligativități și că a fost numit „pe pile”, cu ordin direct de la „Cabinetul 2”. Mai mult, nici până la ora aceasta nu are CV-ul publicat pe site-ul APIA, sau Declarația de Avere și cea de Interese, potrivit reglementărilor legii, pentru a se afla măcar ce studii are aceste și ce alte interese. FOTO:

Modul cum Ionuț Lupu a manageriat subvențiile fermierilor, zonă de care trebuia să se ocupe în mod prioritar, se reflectă și în situația din stradă cu protestele prelungite ale fermierilor din întreaga țară.

De altfel, Sindicatul Fermierilor Patrioți din România a solicitat demiterea APIA și a funcționarilor din Ministerul Agriculturii care sunt vinovați de împiedicarea ori întârzierea plății subvențiilor.

Pe lângă fermieri, victime ale proastei gestionări a APIA pot fi considerați și Delta cu localnicii ei, care acum sunt lipsiți de activitatea pentru care trebuiau să fie plătiți.

Cele două societăți care au solicitat Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) subvenție pentru recoltarea stufului din Deltă au permise de recoltare a resursei vegetale și autorizație de mediu pentru comercializarea acesteia, a declarat vineri, pentru Agerpres, guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD), Bogdan Bulete, care a amintit că recoltatul stufului asigură echilibrul ecologic al Deltei.

El a precizat că, în anul 2020, firmele au încheiat opt contracte de concesiune pentru valorificarea resurselor stuficole din RBDD, potrivit Legii nr. 82/1993 coroborate cu HG nr. 153/2002, și că acestea au toate documentele necesare desfășurării activității.

„ARBDD emite acte de reglementare/autorizare pentru activitatea de valorificare stuf pentru fiecare sezon de recoltare, cele două societăți deținând în momentul de față atât permis de desfășurare pentru activitatea de recoltare stuf, cât și autorizație de mediu pentru activitatea de comercializare. Noi pentru a elibera aceste documente ne asigurăm că concesionarul a plătit conform prevederilor contractului cel puțin avansul către concedent și abia ulterior eliberăm aceste acte de reglementare și autorizare. Ne asigurăm că activitatea este în primul rând sustenabilă, pe baza unui studiu făcut anul acesta de Institutul de Cercetare de la Tulcea”, a precizat guvernatorul.

El a amintit că, începând cu anul 2022, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 38/2022 s-a interzis arderea miriștilor, turbăriilor, dar și în ceea ce privește litiera pădurilor, stuful, turbărișurile sau vegetația ierboasă, așa încât recoltatul stufului rămâne unica modalitate de asigurare a unui echilibru ecologic pentru suprafețele umede din RBDD.


„Recoltatul stufului este o activitate tradițională, se desfășoară în beneficiul localnicilor, iar exploatarea în scop comercial a stufului e făcută de localnici. Această activitate asigură echilibrul ecologic. De la an la an, luciile de apă se restrâng, pentru că această resursă regenerabilă rămâne nerecoltată, iar acum sunt zone în care 90% din suprafața unui lac este acoperită de stufărișuri”, a mai spus guvernatorul Rezervației, Bogdan Bulete.

De altfel, într-un comunicat pe această temă, Administrația RBDD citează din studiul întocmit de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării în baza căruia autoritatea de mediu emite actele necesare recoltării stufului.

„În prezent, din cauza diminuării capacităților de recoltare, cât și a dificultăților de desfacere, cantitățile de stuf recoltate în RBDD sunt cu mult sub nivelul potențialului recoltabil efectiv. Este recomandat să se adopte o politică de promovare a utilizării pe plan local a acestei resurse în cât mai multe direcții pentru a impulsiona recoltarea ei anuală pe întreg teritoriul RBDD. Acest proces ar îmbunătăți calitativ stufărișurile atât pentru exploatare, cât și pentru o parte din biodiversitate”, se specifică în comunicatul Administrației Rezervației Biosfera Delta Dunării, spațiu unic, protejat de UNESCO, pus acum în pericol de luptele politice dintre PNL și PSD.

RBDD este recunoscută la nivel internațional pentru suprafața întinsă de stufărișuri, însă, în ciuda potențialului ridicat, foarte puține firme și persoane juridice exploatează această resursă naturală, mai scrie Agenția Națională de Presă. Ministerul Agriculturii are datoria să tranșeze problema până când Delta nu devine afectată de blocajul ilegal de la APIA.