ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Valentin Lazea, economistul-șef al BNR, spune că actuala creștere economică, estimată la 4%, este una provenită dintr-o economie „dopată cu stimulente” și care va genera dezechilibre.

Strategia „România Competitivă”, elaborată de specialiști ai BNR, Guvernului și Academiei stabilește 41 de obiective și 90 de măsuri care trebuie aplicate în următorii 5 ani. Principalul obiectiv este să ducă România spre o creștere economică sustenabilă de 5%.

Strategia "România Competitivă" răspunde unei întrebări apărute în urmă cu doi ani în mediul economic, dar pentru care nimeni nu a muncit să găsească un răspuns, spune Valentin Lazea. Și anume, cum se obține o creștere economică sănătoasă.

„Până acum, prin eliminare, s-a ajuns la formula cea mai simplă: relaxări fiscale și creșteri salariale. Aceste tipuri de stimulente durează un timp limitat și provoacă dezechilibre. Strategia se concentrează asupra factorilor de producție: forța de muncă, investițiile și productivitatea muncii”, a spus Valentin Lazea.

Soluția aplicată în ultimul an în România, cea a creșterilor salariale și a relaxărilor fiscale este una falimentară.

„Argentina, care înainte de al doilea război mondial era aproape la fel de bogată ca și Statele Unite și care prin politici populiste, de satisfacere a electoratului astăzi este una dintre țările care în mod repetat dau faliment”, spune economistul-șef al BNR, potrivit digi24.ro.