ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Enel a anunțat că filiala sa Enel Investment Holding BV (EIH), deținută în totalitate de către Enel, a finalizat luni achiziția unui pachet de 13,6% din acțiunile E-Distribuție Muntenia (EDM) și Enel Energie Muntenia (EEM) de la SAPE SA, compania de stat din România care administrează deținerile publice în mai multe companii, pentru o sumă totală de circa 401 milioane euro, stabilită în urma unui arbitraj internațional.

În urma tranzacției, Enel Investment Holding și-a majorat participațiile în EDM și EEM la aproximativ 78% din acțiunile fiecărei companii, de la nivelul de 64,4% deținut anterior.

”Tranzacția prin care Enel Investment Holding BV a preluat un pachet suplimentar de 13,6% la EDM și EEM este o consecință a exercitării de către SAPE a clauzei put option în luna noiembrie a anului 2012. Odată cu exercitarea clauzei put option, SAPE a cerut un preț de circa 520 de milioane de euro, care a fost contestat de către EIH. Întrucât nu a fost stabilit un acord asupra prețului acțiunilor, în 2014 SAPE a inițiat o procedură de arbitraj la Camera Internațională de Comerț de la Paris, prin care a solicitat prețul menționat anterior, precum și dobânzi de circa 60 de milioane de euro”, arată un comunicat emis luni de Enel.

În decizia din data de 3 februarie, Tribunalul Arbitral a stabilit prețul pachetelor de acțiuni care fac obiectul clauzei put option la circa 400 de milioane de euro, reducând astfel suma cerută de SAPE cu peste 100 de milioane de euro și respingând solicitarea pentru acordarea de dobânzi.

Grupul Enel a anunțat luna trecută că a provizionat suma de circa 400 milioane euro pentru a plăti statului român contravaloarea pachetului de 13,57% din fosta Electrica Muntenia Sud, conform deciziei de arbitraj de la Paris din luna februarie.

Luna trecută, Tribunalul Arbitral Internațional de la Paris a hotărât că grupul energetic italian Enel trebuie să plătească SAPE circa 401 milioane de euro pentru 13,57% din acțiunile fostei Electrica Muntenia Sud, care astăzi este împărțită în E-Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia. Pretențiile formulate de statul român se ridicau la peste 550 milioane euro.

Enel deține trei din cele opt distribuții regionale de energie electrică din România.