ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bodgan Codruț Stănescu, consilierul lui Bogdan Olteanu de la BNR, și-a găsit timp să încaseze simultan încă 11 salarii de la stat, specialistul plurivalent atingând în acest fel cele mai înalte culmi ale tehnocrației.

Conform anchetei realizate de Jurnalul, Bogdan Codruț Stănescu, recent propus ca administrator provizoriu la compania de stat Oil Terminal (salariu de 3.419 lei), mai ocupă simultan următoarele funcții:

-Consilier al viceguvernatorului BNR. Salariul este secret în acest caz, o "facilitate” de care se bucură toți angajații BNR drept garanție a independenței instituției. Pe lângă salariu, cine lucrează în BNR mai primește anual un bonus de performanță. La nivel de instituție e vorba de 10% din profitul realizat de BNR, care se împarte proporțional cu veniturile de la Guvernator la femeie de serviciu.
-Administrator special la Arcadia 2000 SA București, din partea Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, plătit cu 36.396 lei pe an. 
-Administrator special la Romplumb Baia Mare și Oltchim SA Râmnicu Vâlcea, din partea Ministerului Economiei- Departamentul pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului unde este director general. Pentru asta primește 105.197 lei pe an. 
-Membru al Curții de Arbitraj București de unde are venituri anuale de 29.078 lei
-Administrator special la Hidroelectrica SA, din partea Ministerului Economiei și a Fondului Proprietatea. Indemnizație de 11.940 lei, respectiv 4.809 lei pe an.
-Membru în Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica SA, de unde vin încă 38.735 lei pe an;
-Reprezentant al statului în AGA Complexului Energetic Hunedoara, cu 12.860 lei pe an; 
-Membru în AGA la Complexul Energetic Oltenia, cu 47.760 lei anual;
-Membru în AGA de la Nuclearelectrica SA, cu 36.000 lei pe an.
-Membru în CA la Rompetrol Rafinare SA din partea statului român, cu un venit anual de 59.571 lei (până în aprilie 2016).

Per total, peste 420.000 lei pe an, plus veniturile de la BNR (sunt secrete).

Stănescu este fost angajat al Alinei Gorghiu în societatea de avocatură SCPA Gorghiu, Pop și Asociații (în 2010), cu Alina Gorgiu acesta publicând și două cărți: "Medierea. Oxigen pentru afaceri” (2011) și "Medierea. Oxigen pentru o societate modernă”(2013), cea din urmă apărând pe site-ul plagiate.ro că suspectă de plagiat, potrivit jurnalul.ro.

Interesant de remarcat, ancheta Jurnalul a fost dezvoltată de Hotnews ("Cum a primit Bogdan Stănescu, consilierul lui Bogdan Olteanu, peste 25 de funcții din partea statului”), lucru mai rar întâlnit având în vedere că cele două trusturi de presă nu se înghit reciproc. 

Pe lângă lunga listă a funcțiilor din prezent dezvăluită de Jurnalul, Hotnews ne arată și funcțiile din trecut ocupate de acesta în feudele statului, tot una și una. 

În perioada ianuarie 2015-decembrie 2015 a fost Director General al Direcției Generale Societăți Comerciale în cadrul Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, în perioada septembrie 2013- septembrie 2014 a fost expert, divizia achiziții la Nuclearelectrica, în perioada octombrie 2013- ianuarie 2015 a fost consilierul personal al foștilor miniștri ai economiei, Andrei Gerea și Constantin Niță, în perioada aprilie 2007- mai 2010 a fost director general al AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului), în perioada ianuarie 2007- aprilie 2007 a fost expert jurist în AVAS, în perioada septembrie 2004- ianuarie 2007 a fost director în fostul APAPS, in 2007 a fost membru în Consiliul de Administrație al S.C. Enel Energie S.A, în 2007 a fost membru în Consiliul de Administrație la S.C. Distrigaz Sud Servicii S.A.  iar în 2013 a fost Președintele Consiliului de Îndrumare și Supraveghere al Autorității pentru Administrarea Activelor Statuluui (AAAS). 

Ne oprim pentru a nu încarca prea mult articolul.
 
Articolul Hotnews aduce și opinia lui Răzvan Orășanu, fost șef al AVAS, exprimată de acesta pe Facebook. În urmă cu mai mulți ani, povestește Orășanu, un funcționar bătrân i-ar fi atras atenția să nu se ia de Bogdan Stănescu, pentru că acesta "este susținut de servicii” (aici se face legătura cu titlul articolului Hotnews). 

Cum altfel s-ar putea explica această incredibilă și interminabilă lista de funcții publice deținute într-un timp atât de scurt, foarte multe dintre ele simultan? "Tehnocratul" a trecut prin mai multe Guverne, pe sub mai mulți miniștri, fără că nimeni să-l clintească din loc ba, mai mult, adăugând tot timpul sinecuri noi. 

"La numirea domnului Stănescu în BNR am stat de vorba personal cu un vice-guvernator BNR și cu un consilier al Guvernatorului Isărescu pe care i-am avertizat despre acest personaj (evident, în ceea ce privește informațiile de dinainte de 2009-2010). Rezultatul a fost o tăcere surdă", mai spune Orășanu citat de Hotnews. Aceeași tăcere surdă cu care a întâmpinat BNR  propunerea PNL de includere a lui Bogdan Olteanu în echipa Băncii Nationale deși acesta avea experiență zero în domeniul financiar-bancar în acel moment.