ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gazoductul România-Bulgaria va deveni operațional de la 11 noiembrie, a declarat prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borisov, în cadrul unei întâlniri cu omologul său sârb, Aleksandar Vučić, potrivit agenției bulgare de știri Novinite.

 Gazoductul Bulgaria-România va fi primul care va deveni operațional de la criza de gaz din 2009, care a demonstrat că Bulgaria depinde de livrările de gaze rusești, iar țara este vulnerabilă, comparativ cu alte state membre ale Uniunii Europene. Cu sprijinul Comisiei Europene, Bulgaria și-a propus să asigure rute și resurse de petrol alternative.

Conducta de rezervă DN 500 „va funcționa până la sfârșitul lunii noiembrie 2016”, potrivit unui comunicat Transgaz emis duminică.

Interconectorul România-Bulgaria a fost finanțat cu fonduri europene în valoare de 23 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro alocate lucrărilor de pe malul românesc și 13 milioane de euro pentru partea bulgară.

 „Subtraversarea efectivă a Dunării la Comasca a început încă din 25 septembrie 2016, când a avut loc tragere a conductei principale prin forajul executat pe sub Dunăre. Lucrările de subtraversare înseamnă în fapt conectarea sistemului de transport de gaze naturale dintre România și Bulgaria. În același timp, Stația de Măsurare a Gazelor Giurgiu permite circulația gazelor în ambele sensuri, curgere bidirecțională care a fost dimensionată la un debit maxim de 1,5 miliarde mc/an în ambele sensuri. Din Stația de Măsurare a Gazelor Giurgiu, gazele sunt transportate prin conducte DN 500 mm, în lungime de 5,1 km până de la grupul de robinete Comasca (România). Lungimea efectivă a subtraversării este de 2,1 km de la grupul de robinete Comasca până la grupul similar de la Marten (Bulgaria)”, precizează Trasngaz.

Transgaz se află în faza finală a negocierii Acordului de Interconectare cu Bulgartransgaz, operatorul sistemului de transport gaze naturale din țara vecină. Acordul de Interconectare va sta la baza comercializării capacităților de transport.

Proiectul de interconectare România-Bulgaria este singurul proiect prin care se poate asigura transportul gazelor naturale din traseul sudic al gazelor Azerbaidjan-Turcia-Grecia spre Austria, prin segmentul de pe teritoriul României. Conducta de gaz din Bulgaria în Austria, via România și Ungaria (BRUA - PCI 7.15, proiect de interes comun conform primei liste PCI) are o importanță deosebită la nivel regional, astfel încât, după punerea în funcțiune, conducta va asigura integrarea surselor de gaze naturale din Coridorul Sudic cu piețele din Europa Centrală și de Vest.