ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


12 oameni de afaceri reprezentând mari corporații americane cu afaceri în România au avut o întrevedere cu Sorin Grindeanu căruia i-au dat la final o "foaie de parcurs" cu ce trebuie sa facă România pentru ca ei sa investească in tara noastră.

Gestul este unul fără precedentt: corporații dintr-o țară aliată să dea guvernului României un astfel de document, după doar 3 luni de guvernare PSD-ALDE.

Americanii cer ca guvernul american să ofere celui român ajutor pentru o mai mare transparență legislativă, combaterea corupției în achizițiile publice, asigurarea securității energetice, dar și pentru colaborarea în domeniul IT sau al apărării.

Președintele Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO), Eric Stewart, a declarat că foaia de parcurs cu măsuri a fost transmisă și administratiei Trump spre analiză.
 
"Așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani, trebuie dezvoltate noi planuri de acțiune în domeniu. Încurajăm noul Guvern să adopte noi planuri de acțiune, deoarece acestea stabilesc un calendar clar pentru introducerea (1) unei transparențe și predictibilități crescute pe piața privată și (2) unei capacități administrative crescute atât la nivel central, cât și local. Ambele sunt esențiale pentru crearea unui mediu în care companiile private să prospere și să aducă valoare. Guvernul american ar trebuie să joace în continuare un rol cheie în a oferi îndrumare și asistență Guvernului României pentru implementarea programelor deja existente vizând, de pildă, studiile de impact pentru legislație, consultarea și transparență legislativă, eficiența și combaterea corupției în sistemul public de achiziții si sistemele de date deschise", se spune în recomandare.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, documentul înmânat de AMRO se numește "Calea spre prosperitate" ("Roadmap to Prosperity") și conține cinci recomandări pentru intărirea relațiilor economice dintre România și SUA: continuarea imbunătătirii mediului de afaceri din România, un dialog la nivel înalt între cele două guverne pe teme economice, aprofundarea cooperării pentru dezvoltarea capacitătii strategice de securitate, inclusiv în domeniul energiei, sprijinirea sistemului de educație și sănătate pentru consolidarea competitivitătii economice, precum și sprijin pentru companiile românești care își doresc să investească în SUA. Documentul a fost transmis și președintelui SUA, Donald Trump, și administrației americane.
 
La reuniune au participat 12 dintre cele mai puternice companii americane care derulează investiții în România sau care sunt interesate să investească în țara noastră: Amgen, Archer Daniels Midland, Bell Helicopter, The Boeing Company, ExxonMobil, General Dynamics, Medtronic, Mega Company, MetLife, Oshkosh Defense, Pfizer, Smithfield, Timken.

Conform ultimelor informații, SUA este pe locul 10 într-un clasament al investițiilor din România, cu 1,6 miliarde euro.