ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pactul ecologic european (Green Deal), prin care se dorește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050, ar putea închide minele din Valea Jiului și din Oltenia, însă premierul interimar Ludovic Orban spune că România trebuie să se resemneze și să accepte această idee, în contextul în care subiectul este "o adevărată religie” la Bruxelles.

Green Deal, pactul ecologic european care urmărește „transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic”, va afecta, în special, țările în care există producție de energie pe cărbune, cum este cazul României sau al Poloniei.

Această scenariu negru a fost confirmat, joi, de premierul interimar, Ludovic Orban, în cadrul conferinței "Green Deal România - Finanțare, strategie, provocări și soluții". "România este printre țările cele mai afectate”, a recunoscut Ludovic Orban.

Totuși, premierul interimar Ludovic Orban îndeamnă la resemnare și la „acomodare cu această idee”, în contextul în care, spune premierul României, la Bruxelles există „o adevărată religie pe această temă”.

Concret, pentru atingerea obiectivelor pactului european, scrie Digi24, statele membre sunt obligate să închidă minele și termocentralele care produc energie electrică pe bază de cărbune și să reconvertească industria carboniferă și personalul care va rămâne fără locuri de muncă. În cifre, peste 15000 de mineri și personal auxiliar din Valea Jiului și din Oltenia ar putea rămâne fără loc de muncă.

Pentru atingerea neutralității climatice, UE vrea să aloce, în următorii 7 ani, aproximativ 250 de miliarde de euro. În plus, va exista un așa zis „fond al tranziției juste”, de 7,5 miliarde de euro, pentru ajutorarea directă a persoanelor și a regiunilor afectate cel mai mult. În cazul României, este vorba de regiunile carbonifere din Valea Jiului și din zona Olteniei.